Eesti kopsuarstide seltsi esimees Rain Jõgi rääkis Päevaleht Online’ile, et kuna kopsuhaigetest suur osa on vanad inimesed, kes on töövõimetud ja seetõttu väga väikese sissetulekuga, siis visiiditasu tõus 200 krooni võrra piiraks suuresti nende juurdepääsu arstiabile.

„Kindlasti on see osade inimeste jaoks probleem, samas see sõltub peamiselt sellest, milline on kontingent – on haigusi, mis avalduvad juba noores eas, aga osad, nagu krooniline kopsupõletik, on sageli inimestel, kes on töövõimetud ja seda olnud väga pikka aega,“ põhjendas Jõgi.

Jõgi sõnul on küsimus selles, kui suur on patsientide omaosalus praegu ja kas on mõistlik seda suurendada, kusjuures uurima peaks teiste riikide kogemusi selle osas. „Ma arvan, et patsientide omaosalus on piisavalt suur juba praegu,“ kommenteeris Jõgi, kelle hinnangul oleks lahendus meditsiini lisavahendite leidmine.

Eesti reumaliidu president Oivi Aakre sõnul oleks ka reumatoloogia patsientide jaoks tasu 250 kroonile tõstmine liialt suur tõus. „50lt 100le inimene elaks üle, aga ma olen absoluutselt kindel, et 250le tõstmisega jääks väga paljud inimesed ukse taha,“ ütles Aakre.

Arsti hinnangul oleks tõus eriti raske neile, kes on krooniliselt haiged. „Siis on nad juba puudega ja seetõttu ka töövõimetud,“ märkis Aakre. Sarnaselt kopsuhaigustele on ka reumatoloogias paljud patsiendid vanemad ja krooniliselt haiged.

Väiksem tõus oleks vastuvõetav

Probleemi ei vähenda Aakre hinnangul ka see, et tegu on esmase visiiditasuga. „Kui on avatud haigusjuht, siis selle järel teen analüüsi ja kutsun inimese tagasi, korduvkülastus on tasuta. Aga kui ta tuleb uue probleemiga kolme kuu või poole aasta pärast, siis ta peab jälle maksma,“ osutas Aakre.

Nõnda oleks viiekordne visiiditasu tõus praeguses majanduslikus olukorras arsti hinnangul liig. „Enne tuleks revideerida teisi võimalusi,“ arvas Aakre.

Reumatoloog avaldas kartust, et kui visiiditasu tõusu tõttu kaovad ära järjekorrad, siis kaob ka arstide töö. Aakre märkis, et nõnda lähevad raisku väga suured summad, mis on kulutatud arstide koolituse peale. „Meie erialal on pärast ülikooli lõpetamist neli aastat residentuuri, pärast mida iga-aastased täiendused – see on üsna kulukas,“ märkis Aakre.

Samas ei ole Aakre kategooriliselt visiiditasu tõusu vastu. „Kui tõsta 150 kroonile, siis see on kümme eurot, see oleks kolmekordne tõus,“ ütles Aakre, kelle hinnangul on praegune 50 kroonine visiiditasu ehk ajale jalgugi jäänud. Tema sõnul pole ka oluline, kas tasu on 50 või 100 krooni, kuid 250 on liig.

Aakre hinnangul ei tohiks kindlasti vähendada ka ravimite soodustusi. „Reumatoloogia ei ole enam haigus, kui noored inimesed jäävad voodihaigeks. Praegu suudame säilitada omaabi ja ka töövõime, aga seda tänu ravile, mistõttu ei saa ka ravimite soodustusi kärpida,“ oli Aakre veendunud.