Teisipäeval otsustas Kalevi aktsionäride koosolek ligi veerandise osalusega aktsionäri Milestone’i eestvedamisel, et audiitorfirma PricewaterhouseCoopers korraldab ettevõttes erikontrolli.

Suprema turgude osakonna juhataja Sten Sumbergi sõnul ei mõju negatiivse alatooniga tähelepanu Kalevi aktsiale hästi. “Juhul kui erikontroll midagi ootamatut ei avasta, suurt mõju aktsiale siiski ei tule.”

Negatiivne tähelepanu

Negatiivne tähelepanu võib tema sõnul tugevalt pärssida ettevõtte kasvupotentsiaali. “Kui väikeinvestorid saavad signaali, et Kalevi aktsiatesse investeerimine on kehv tegevus, hakkavad nad seda ignoreerima,” ütles Sumberg. Tema sõnul võib kaugemas perspektiivis kannatada saada ka Kalevi tugev kaubamärk. “Pankadelt finantseeringute saamine ning koostöö muutub keerulisemaks. Võimalik, et nad suudavad sellest muidugi ka üle olla,” ütles ta. Sumbergi sõnul arvavad börsiettevõtted tihti, et börsil toimuvaga neil otsest seost ei ole, kuid praktika näitab, et nad kipuvad eksima.

Juba möödunud aasta lõpul alustas finantsinspektsioon ettevõttes kontrolli, selgitamaks kuidas firma siseinfot kasutab ning seda börsile edastab. “Meie kontroll ei ole seotud skandaalidega ettevõtte juhtkonna rahakasutuse ümber,” ütles finantsinspektsiooni turujärelevalve osakonna juhataja Urmas Peiker. “Kontroll on planeeritud, mitte erakorraline. Kalev on lihtsalt esimene börsiettevõte, kus kohapealset kontrolli teostame. Kindlasti jätkame kontrolli ka teistes ettevõtetes,” ütles ta.

Finantsinspektsioon on Kalevile teinud ka ettekirjutusi tegevuse läbipaistvuse kohta, millele firma on oma kommentaarid andnud. Peikeri sõnul ei ole finantsinspektsioon Kalevi suhtes veel oma tegevust lõpetanud, kuigi firma täidab kõiki ettekirjutusi, mis inspektsioon teinud on. “Jälgime pingsalt ka meedias Kalevi kajastamist, vaatame mida avaldatakse. Koos börsiga oleme väga huvitatud erikontrolli tulemusest,” ütles ta.

Börs peatas kauplemise

Tallinna börs peatas teisipäeval seoses Kalevi aktsionäride koosoleku algusega firma aktsiatega kauplemise, sest kardeti, et koosolekul võib aktsiatehingutele oluline mõju olla, kuid jätkas kauplemist, kui aktsionäride koosoleku otsus oli teada. Kalevi aktsiale seati vaatlusmärge, teadvustamaks, et firmaga on midagi lahti. Säärane vaatlusmärge on ka Tallinna Farmaatsiatehase aktsia juures.