Mitmed analüütikud leiavad, et kuigi need neli riiki võivad olla tulevased majandushiiud, siis seekordsel tippkohtumisel ei langetatud olulisi otsuseid. Seega pole välistatud, et järgmist BRIC kokkusaamist ei toimu, ehkki osapooled otsustasid seda järgmisel aastal Brasiilias pidada, vahendas Reuters.

"Pigem katsuti teha kindlaks, kui palju pööravad tööstusriigid sellele tähelepanu, nagu G8 või G20 tippkohtumistele," märkis York’i ülikooli analüütik Gregory Chin.

Vaatlejate arvates peavad BRIC riigid välja töötama oma agenda, kuid osapoolte vahelised erimeelsused võivad vastsündinud bloki kiiresti lagundada.

Hiina ja Venemaa vahelised erimeelsused peegeldavad bloki olemust, arvas Shanghai Fudani ülikooli professor Zhao Huasheng. Mõlemal riigil on erinevad strateegilised eesmärgid, eelkõige võib seda näha Kesk-Aasia poliitikas.

"BRIC-i osapoolte vaheline koostöö on veel piiratud sümbolismiga," selgitas Pekingis asuva Renmini ülikooli ekspert Pang Zhongying.


"Kui Indiaga on meil vähemalt mingi koostöö militaar-tehnilises sfääris, siis on raske ette kujutada, mida me peaksime tahtma Brasiiliast," kirjutas Nezavissimaja Gazeta analüütik Mihhail Vinogradov.

Dollar jääb endiselt rahvusvaheliseks valuutaks


Neli riiki otsustasid tihendada koostööd, et saavutada suuremat sõnaõigust maailmas.

Analüütikud ootasid aga otsust USA dollarit asendava rahvusvahelise valuuta osas, kuid seda ei tulnud. Kohtumisel leidsid Venemaa ja Hiina vaid seda, et kahepoolsetes kaubandussuhetes tuleks rohkem tähelepanu pöörata rubla ja jüaaniga arveldamisele.

"See pole poliitikute otsustada, milline valuuta peaks olema rahvusvaheline valuuta," nentis Commerzbank AG analüütik Lutz Karpowitz. "Lõppude lõpuks otsustab seda turg."


"Tuleb edendada rahvusvahelise rahasüsteemi mitmekesistamist stabiilsel viisil ja säilitada reservvaluutade vahetuskursside stabiilsust," väitis Hiina president Hu Jintao kohtumisel.

Hiina pole hetkel uue rahvusvahelise valuuta sisseseadmisest huvitatud, kuna Peking omab USA võlakirjadest suurimat osa.

Venemaa ja Hiina teatasid kohtumisel ka, et Iraani tuumaprogrammi lahendamiseks on ainuvõimalikud ainult diplomaatilised ja poliitilised vahendid.

BRIC riigid toodavad 15 protsenti maailma majandustoodangust, kuid neil on 42 protsenti rahvusvaheliste välisreservide kogumahust.