Digimaksu kehtestamine tähendaks, et suured internetihiiud nagu näiteks Facebook, Google, Amazon või Apple peaksid hakkama siinse reklaami või sisu üleslaadimise eest makse maksma. Kohalikud meediamajad leiavad, et praegu maksavad meie meediaettevõtted suurte veebihiidudega võrreldes 4,5 korda rohkem makse. Lukas toetab digimaksu kehtestamist ning küsimus on tema sõnul vaid selles, kas maksustada ainult reklaami või ka üleslaetavat sisu.

''Minu isiklik seisukoht on, et suurkorporatsioonid – jah, nad on peamiselt Ameerika omad, näiteks Google ja Facebook – peaksid maksma ka kohalikele meediaettevõtetele Euroopas. Antud juhul siis Eestis, kui nad laadivad üles siinset sisu ja kasutavad siinset reklaamiruumi ise tulu teenimiseks. Selline maksmine oleks kindlasti õiglane," ütles Lukas.

Kultuuriministri sõnul liigub üha rohkem ajakirjanduslikku sisu internetti ning oluline on säilitada see eestikeelsena, kuna see on rahvuse säilimisel võtmeküsimuseks. ''Suur osa rahast praegu siinsest meediamaastikust liigub juba Eestist välja nende samade Facebooki ja Google'i kaudu ja Eesti meediatootjad muutuvad sellega nõrgemaks ja on ohus üldse eestikeelne ajakirjandusruum," rääkis ta.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

ERR kirjutas laupäeval, et rahandusminister Martin Helme (EKRE) sõnul ei kavanda Eesti lähiaastatel suurte rahvusvaheliste digiettevõtete maksustamist, kuna ei soovi uute maksude sisseviimist ega taha sattuda konflikti USA-ga.

"Selle valitsuse koalitsioonileppes on kirjas, et me uusi makse ei tee. Ehk kui me räägime digimaksust, siis üks teema on see, kas seda saab teha või ei saa, teine teema aga see, kas me seda tahame teha või ei taha. Ja vastus on see, et vähemalt kaks erakonda selles valitsuses on sellised, kes uusi makse ei taha," rääkis Helme.