Tiit Kuuli ütles alustuseks, et praegused objektid ehitatakse suures osas lõpuni, kuid edasi on eraklientide tellimusi napilt. Turg hakkab kukkuma suve lõpus.

Sektoris töötab kokku 58 000 inimest. Kõige suurema löögi alla satub hoonete ehitus, kus on hõivatud 85% kogu sektori töötajaist ja igal aastal tehakse töid 2,2 miljardi euro eest. 80% neist on erasektori tellimused.

"Täna oleme olukorras, kus eraettevõtted on kõik oma ehitusinvesteeringud külmutanud. Kui täna investeerimisotsuseid ei tehta, siis aasta pärast ei ole midagi ehitada. Selle mõju hakkame nägema juba selle aasta 3. ja 4. kvartalis," ütles Kuuli.

Kuuli rääkis ka sellest, milline oleks turu suure languse mõju tööjõule, nimelt võib taas tekkida suuremat sorti ehitustöötajate väljaränne ja neid tagasi saada on keeruline. Kui majandus jälle kasvama hakkab, siis on neid ehitajaid aga väga vaja ning tekib varasemast veelgi suurem surve palgata välistööjõudu.

Kuula ja vaata podcastist, miks peaks riik just nüüd tellima ning milliseid objekte võiks riik kriisi ajal käiku lasta? Kuidas peaks aga lahendama kohalike spetsialistide põuda?

1x
00:00