Maja ehitades on asju, millele mõelda, miljoneid – nii kipuvad radiaatorid viimase hetke murelasteks jääma. Kui olete otsustanud tavapäraste tüüpradiaatorite kasuks, siis ilmselt nende hankimisega probleeme ei teki. Tüüpradiaatorid on laos olemas, nende kättesaamiseks ei lähe kauem kui paar päeva.

Radiaatorikeskuse tegevjuht Frank Õim nendib, et disainradiaatorite puhul peab arvestama mitmekuulise tarneajaga, sest neid valmistatakse eritellimusel. Valikuvõimalusi on sadu: erinev pinnatöötlus, värviline puit, metalli varjundid, pronks, marmor – klient vaid öelgu ja radiaatorimeistrid treivad valmis.

Loomulikult tuleb arvestada ka krõbeda hinnaga. Näiteks võib vannituppa tellida uhke kõrgläikega radiaatorseina, mis maksab 130 000 krooni. Radiaatorsein pole oma väljakutsuva disaini pärast põhjamaa inimeste seas kuigi levinud. “Selliseid armastavad tavaliselt vene kliendid,” möönab müügikonsultant Katrin Dormidontov.

Puiduimitatsiooniga radiaatori ruutmeeter maksab 1000 krooni. Disainradiaatorite puhul on veel üks lisakulutus, mille peale klient ise kohe ei tulegi. Nimelt termostaat, mis lisab hinnale veel pool radiaatori hinda. Selle eest võib aga nautida soojuse reguleerimist uhkest kroomnupust.

Frank Õim nendib, et radiaatorite puhul ei saa rääkida omaette trendidest, sest see on otseses sõltuvuses sisekujunduse moetuultest. Tihti jõuab klient disainradiaatorite juurde tänu sisekujundajale.

Klaasradiaator

Mullu sügisest on müügil ka omapärased klaasradiaatorid. “Võib öelda, et see on uus lahendus radikamaailmas,” leiab radiaatoreid sisse toova Airmate OÜ tegevjuht Allen Matt. Klaasradiaator koosneb kahest paneelist: läbipaistvast ilupaneelist ja läbipaistmatust küttepaneelist. Klaasist radiaatorit on kerge puhastada, see ei keeruta tolmu üles ning kütab ruumi ühtlaselt – põranda ja lae temperatuuri erinevus pole üle ühe kraadi. Paigaldamisel tuleb silmas pidada, et radiaator oleks ühendatud otse elektrisüsteemi.

Klaasradiaatorite puhul ei saa siiski rääkida trendisuunast – selleks on hind liialt kõrge. Maksab ta 15 000 krooni ringis. Tehase garantii on kaks aastat, täpset eluiga Allen Matt öelda ei oska. Lõunamaades on radiaatorite eluiga ligi viis korda pikem kui Eestis. Klaasist radiaator läheb katki, kui seda kõva asjaga tugevalt lüüa, küll aga ei pea muretsema väiksemate kokkupõrgete korral.

Säästuvariant: ülevärvimine

Mida teha, kui tahaks loodus-säästlikumalt ning odavamalt anda küttekehadele moodsamat joont? Vana olemasolevat malmradiaatorit ei pea tingimata välja vahetama. Ealistest iseärasustest tekkinud vigu ehitusfirma Puu&Oja juht Tiit Kirsipuu siiski parandama ei tõttaks, sest vana parandamine on hinnalt võrdne uue soetamisega.

Torumehedki ei taha seda tööd hea meelega ette võtta ja hinnataseme võrdsus on neile hea vabandus tüütu nikerdamise eest kõrvale põiklemisel. Tiit Kirsipuu soovitab aga pärast malmradiaatori pikaaegset teenimist kindlasti survepesu ette võtta.

Radiaatori värskendamisel on abiks kõvera otsaga pintslid, millega pääseb hõlpsalt kõikidele nurgatagustele pindadele ligi. Värvipiiranguid pole, sobivad peaaegu kõik toonid, vältida tasub vaid lateksvärvi. Pinnatöötlust või lihvimist radiaator ei vaja.

Radiaatorivalik

Milliseid variante on?

•• Teraspaneelradiaator

Enim kasutatav küttekeha, mille peamised eelised on soodne hind, kiire reguleeritavus ning asjaolu, et paneelradiaator ei kogu tolmu. Samuti saab seda ühendada lisaks traditsioonilisele külgühendusele ka alt, mille puhul jäävad torud suuresti põranda alla.

•• Alumiiniumradiaator

Komplekteeritakse köetava pinna mahu järgi ribielementidest. Kiiresti reguleeritav, nõrkuseks on aga tundlikkus küttevee kvaliteedi suhtes. Alumiiniumradiaatorit ei saa alt ühendada ja ta kogub tolmu. Valikul peab arvestama, et materjalil on head akustilised omadused.

•• Malmradiaator

Plussiks on vandalismikindlus, samuti on teatud antiiksema sisekujundusega ruumides hinnatud aksessuaar. Samas kogub palju tolmu ja seda on keeruline puhastada. Ostmisel uuri kindlasti, kas radiaator on juba värvitud või lihtsalt kruntvärviga kaetud.

•• Põranda alla maetavad

kanalradiaatorid

Kuna tavaline paneelradiaator ei suuda vastu panna aknast tulevale külmale õhule, on lahenduseks põranda alla maetav kanalradiaator. Plussiks on aknaäärse ala soojendamine. Miinuseks võib pidada selle paigaldamise nõudlikkust – kanalradiaatorit saab panna üksnes  põranda valamise ajal.

•• Rätikuradiaatorid

On niiskuskindlad ning sobivad vannituppa. Põneva kuju tõttu on kogunud populaarsust ka köögi ja elutoa sisekujunduses.

Kuidas valida radiaatorit?

•• Kõige õigem on valida professionaalne kütteprojekt. Muul juhul lähtu köetava ruumi mahust, küttevee pealevoolu- ja äravoolutemperatuurist, toatemperatuurist ning hoone soojustusest.

•• Tähtis on ka koht, kuhu radiaatorit paigaldada kavatsetakse - näiteks trepikodades ning garaaÏis pole ilmselt vaja sama kõrget sisetemperatuuri kui eluruumides.

•• Rusikareegel on, et eluruumide võimsustarve on 20–40 W/m3 (üldlevinud 2,5 meetri kõrgusel asuvate lagede korral seega 50–100 W/m2). 20 W/m3 - väga hästi soojustatud uuseramu, 40 W/m3  - amortiseerunud hoone. Üldjuhul on mõistlik radiaator pisut üle dimensioonida, et vältida ajapikku radiaatori sisepinnale sadestuvast katlakivist põhjustatud küttevõime vähenemist.