Euroopa mastaabis kasvab üha enam ühelt poolt Saksamaa ning teiselt poolt nn Ida-Euroopa suurte - Poola ja Tšehhi - populaarsus, näitas rahvusvahelise konsultatsioonifirma üle 1000 maailma ärivaldkonna otsusetegija seas läbi viidud iga-aastane uuring.
„Koos Euroopaga on loomulikult langenud ka Eesti atraktiivsus,” ütles Ernst & Young Balticu partner Hanno Lindpere. „Eesti majanduskasv on osaliselt põhinenud odaval laenurahal, mis on kasvatanud tarbimist. See omakorda on suurendanud jooksevkonto puudujääki. Ühtlasi mõjutab Euroopa atraktiivsuse vähenemine meie laenuraha hinda, mis kokkuvõttes halvendab Eesti väljavaated."

Kuigi Euroopa on ettevõtjate seas veel tervikuna huvitav investeerimispiirkond, on Lindpere sõnul tõmbekeskused kujunemas mujal, eelkõige Indias, Hiinas ja Brasiilias.

Enim uusi töökohti tekkis eelmisel aastal otseinvesteeringute tulemusena Euroopas jätkuvalt Poolas (31 115), millele järgnesid Suurbritannia (27 481) ja Prantsusmaa (20 509).

Lääne-Euroopasse tehtud investeeringud olid Lindpere sõnul vähem tööjõumahukad ning investeeringuid tehti numbriliselt rohkem, samas kui Ida-Euroopas loodi vähesemate vahenditega rohkem töökohti.

"Ida-Euroopasse tehtud investeeringud on jätkuvalt ajendatud pigem madalamatest tööjõukuludest. Kõige olulisema arenguga ärivaldkonnad on tehnoloogia ning teenused, konkreetsemalt tarkvara ja äriteenused, millele järgnevad elektroonika, masinatööstus ja autotööstus. Kõige suuremad töökohtadeloojad on tarkvara- ning logistikaettevõtted. Ettevõtetest on kolm Euroopa suurimat investeerijat IBM, Microsoft ning DHL,” ütles Lindpere.

„Eesti positsioon teiste Ida-Euroopa riikidega investeeringute osas konkureerides pole halb, arvestades jätkuvaid maksusoodustusi,“ ütles Ernst & Young Baltic ASi juhtivkonsultant Tarmo Toiger. „Võrreldes Poolaga oleme aga ebasoodsas seisus tööjõupuuduse ning kõrgemate tööjõukulude tõttu."

Eesti probleemiks on Toigeri hinnangul ühtse sõnumi puudumine välisinvestorile.

"Edu võiks pakkuda tööjõu paindlikkuse suurendamine ning riigipoolne selge nägemus innovatsiooni arendamiseks,” lisas Toiger.