Konsultatsioonifirma Ernst & Young`i poolt läbi viidud iga-aastase Euroopa atraktiivsuse uuringu kohaselt on Ida-Euroopa ettevõtjate hinnangul viimase aastaga kaotanud oma positsiooni investeerimispiirkonnana. Investeeringud langesid kõigis maailma riikides, kuid Ida-Euroopa kaotus oli kõige suurem.

„Ida-Euroopa osana vaadeldakse ka Eestit, seetõttu on Eesti positsioon oluliselt nõrgenenud,” ütles Ernst & Young`i partner Ranno Tingas „Huvitaval kombel võib Eesti poliitikute otsustamatus mõjuda Eestile hästi, kuna globaalse majanduskriisi ajal hindavad välisinvestorid üle kõige stabiilsust. Ettevõtjad valivad investeeringuteks piirkondi, mis on etteaimatavad ning mille õiguslik-poliitiline kliima on stabiilne. Olgugi, et Põhja-Ameerika majanduses on näha paranemise märke, on Euroopa turgude tulevik hägune, sest kaaludes otseinvesteeringute piirkondi otsitakse madalamat riski. Üllatavad on BRIC-riikide (Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina) kehvad tulemused. Need 2008. aasta atraktiivsemad piirkonnad on tänaseks oma sära kaotanud,“ sõnas Tingas.

„Euroopas kujunesid välja selged võitjad ja kaotajad,“ ütles Ernst & Young`i juhtivkonsultant Tarmo Toiger. „Lääne- ja Ida-Euroopa võrdluses oli kaotajaks viimane, peamiselt investeeringute hulga osas. Tšehhi, Slovakkia ning Türgi, kes olid eelmisel aastal ettevõtjate hinnangul ning ka investeeringute koguarvult säravad tegijad, kaotasid oma positsioonis oluliselt. Lääne-Euroopas jätkasid võidukäiku Saksamaa, Šveits, Itaalia ja Iirimaa. Näiteks Saksamaa võitis paljuski tänu ettevõtjate otsustele rajada täiendavaid töökohti piirkondlike kontorite näol teenindamaks Ida-Euroopa turge,“ lausus Tarmo Toiger.

Ernst & Young`i juhtivkonsultandi Tarmo Toigeri sõnul hinnatakse linnadest enim Londonit (28%), New Yorki ning Pariisi (vastavalt 27% ning 15%). Nende linnade edu seisneb kvaliteetses infrastruktuuris ning tööjõus. Pikemas perspektiivis on trend siiski idasuunaline. Usutakse, et arenevad turud kasvavad kiiremas tempos kui ülejäänud maailm, seega vajavad need ka enam investeeringuid. Küsides investoritelt, millised piirkonnad on järgmise kolme aasta atraktiivsemad, seati esikohale Hiina ja Euroopa (vastavalt 52% ja 41%), kolmandaks India, millele järgnevad Venemaa ja Brasiilia,” märkis Tarmo Toiger.

„Eestil on kindlasti oma võimalus. Seda esiteks võrreldes lõunanaabritega, kes tõstavad nii käibemaksu kui ka tulumaksu, mis muudavad Läti ja Leedu vähem atraktiivseks,“ lisas Ranno Tingas. „Teiste lähinaabrite kõrval, nagu näiteks Poola ning Põhja-Euroopa, oleme siiski ettevõtjate seas riskipiirkond. Eestile tagaks edu stabiilsuse hoidmine ning atraktiivsuse järk-järguline suurendamine tööjõu maksude vähendamise ning soodsama arenduskliima loomisega, näiteks soodustustega investeeringutele ning koolitustele,” täpsustas Tingas.