Nimelt teatasid nii veebileht www.emta.ee kui euro.eesti.ee veel mõned päevad tagasi, et toodetel enne euro tulekut kroonides olnud maksumärgid lubatakse käibes ära kasutada ja et maksumärgil kroonides väljendatud summa arvestatakse eurodesse üldiste konverteerimisreeglite järgi, vahendab ERR uudisteportaal.

Eesti tubakatootjate liit pöördus sellele infole kinnituse saamiseks rahandusministeeriumi poole, kust saadi ka ametlik vastus, et pärast 30. juunit 2011 võib tõesti müüa tubakatooteid, mille maksumärgile on trükitud hind kroonides, kui müügikohas tehakse tarbijale teatavaks tubakatoodete müügihind eurodes.

Nüüd on aga selgunud, et alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadus käsib krooni-maksumärgiga tubakatooted käibelt kõrvaldada juba märtsi lõpuks ning selle tähtaja pikendamise otsustas valitsus välja jätta ka riigikogu menetluses olevast seaduseelnõust.

„Seeläbi tekib olukord, kus alates 1. jaanuarist 2011 hakkab kehtiv seadus oluliselt erinema riiklike institutsioonide poolt varasemalt väljastatud informatsiooniga, sh ametliku euro teavituskampaaniaga ning kuna riigipoolse senise teavitustegevusega on turuosalistele loodud õigustatud ootus kroonides väljastatud maksumärkide kasutusperioodi pikendamisele, on sellest lähtuvalt tehtud ka senised majanduslikud otsused,“ teatas ministeeriumile saadetud kirjas British American Tobacco Estonia.