Esimesse taotlusvooru esitati 72 projekti. Kõik projektid, mis kogusid ekspertidelt üle 60 hindepunkti, said ka rahastamisotsuse. Selliseid projekte on kokku 33, neist 27 on saanud ka haldusotsuse. Kuus rahastamisotsuse saanud projektitaotlust ootavad veel sotsiaalministrilt kinnitust.

23 projekti esitati tööhõive-asutuste poolt. Kohalikelt tööhõiveametitelt tuli 17 projekti ja tööturuametilt kuus.

Transporditoetus töötutele

Kümme rahastamisotsuse saanud projekti jaotuvad järgmiselt: mittetulundusühingutelt kuus, kohalikelt omavalitsustelt kaks, äriühingult üks ja haridusasutuselt üks. Kõik maakonnad on

n-ö projektidega kaetud. Kõige rohkem – kokku seitse projekti – on Ida-Virumaalt. Lisaks veel üle-eestilised projektid, mille kaudu saavad abi ka Ida-Virumaa töötud.

Abi andmine töötutele on väga lai mõiste ning eelkõige seotud konkreetsete vajaduste ja individuaalse lähenemisega. Pakutakse psühholoogilist nõustamist, kohanemiskoolitust, tööharjumuskoolitust, riigikeele õpet, täiendõpet omandatud erialal, ümberõpet täiesti uue ja kaasaegse elukutse saamiseks, mille järele on tööturul nõudlust. Projektides osalevad töötud saavad koolitustele sõitmiseks transporditoetust ning neid ka toitlustatakse koolituse ajal.

Abi kõigile, kes seda vajavad

Projekte töötute integreerimiseks tööturule on esitatud kõikidele peamistele sihtgruppidele: puuetega inimestele, pikaajalistele töötutele, koondamisteate saanud töötajatele, kohtulikult karistatud inimestele, põhihariduseta noortele töötutele, kesk-ealistele madala konkurentsivõimega ja eakatele töötutele.

33 projekti kogumaksumuseks on 303,6 miljonit krooni. Euroopa Sotsiaalfondi osa selles on 237,8 miljonit krooni. Projektide raames pakutakse abi rohkem kui kümnele tuhandele töötule. Ajaliselt on kõige lühem projekt neli kuud ja kõige pikem 36 kuud. Keskmine projekti kestus on kaks aastat. Esimese taotlusvooruga said kõik osapooled, nii taotlejad kui ka nõustajad-rakendajad, kasuliku kogemuse. Teine taotlusvoor kestab kuni 28. oktoobrini.

Üldinfot Euroopa Sotsiaalfondi ja Eestis rakenduvate tegevuste kohta saab ESF koduleheküljelt:

http://www.sm/esf

EPL TÖÖ koostöös sotsiaalministeeriumiga tutvustab Euroopa Sotsiaalfondi võimalusi ning kirjeldab edukaid projekte. Järgmine artikkel ilmub 8. novembril.