Rahandusminister Martin Helme rõhutas, et maksulaekumised riigieelarvesse vähenevad, tõenäoliselt 400 miljoni euro võrra ja lisakulusid haiguse tõrjeks tuleb juurde. Riigil on aga vaja majandust stimuleerida. Pressikonverentsil mingipärast minister ise meetmetest rääkides riigipoolse laenuvõtmist teemaks ei tõstnud, kuid ajakirjanike küsimuse peale möönis ta, et riigil on plaanis võtta laenu "esialgu vähemalt miljard".

Ta lisas, et Eesti riigil on nö vaba raha ehk likviidseid vahendeid kokku 1,259 miljardi euro ulatuses: stabiliseerimisreservis on 414 miljonit, likviidsusreservis on 845 miljonit, (sh töötukassa reserv on 919 miljonit ning haigekassal on 198 miljonit eurot, millest on osa ära kulutatud). "Need [1,259 miljardit] on meil arvel olemas rahad. Laename raha võimalikult kiirelt juurde, sõna otseses mõttes praegu igaks juhuks, et kui see kriis jõuab finantsmaailma, siis me ei peaks seda raha kallimalt laenama," seletas Helme.

Prognoos: langus kuni 5 protsendipunkti

„Meie analüütikud hindasid nii mõõdukat kui raskemat riskistsenaariumi ja hindasid, mida see tähendab majanduskasvule ning maksulaekumistele. Mõõduka riski puhul Eesti majandus sellel aastal ei kasva.

Raskema stsenaariumi puhul on võrreldes senise prognoosiga majanduslangus kuni 5 protsendipunkti ehk 2 protsendise reaalkasvu asemel tuleb 3 protsendine miinus.

Valitsuse eesmärk on omapoolsete meetmetega tagada, et negatiivne stsenaarium ei realiseeruks. Selleks, et suuremaid kahjusid majandusele vähendada ja kiirendada kriisist välja tulemist, oleme valmis majandust eelarvest täiendavalt stimuleerima," ütles Helme koroonaviiruse mõju analüüsimiseks kokku kutsutud töögrupi reedesel kohtumisel.

Mitmeaastased maksepuhkused?

„Näiteks kaalume siin nii püsivaid kui ajutisi maksulangetusi, riikliku krediidigarantiid ja töötuskindlustuse tingimuste leevendamist." Ta pidas võimalikuks ka mõnes sektoris maksumoratooriumi kehtestamist kuni isegi mitmeks aastaks.

„Peame arvestama nii lisanduvate kuludega, mis on tingitud haigusega võitlemisest kui maksulaekumiste vähenemisega. Lisaks soovime teha mitmeid maksusoodustusi, mis aitavad inimesi ja ettevõtteid raskest ajast üle. Kogu meetmepaketi maksumus on kokku 1,5-2 miljardit eurot ja meil on välja töötamisel meetmed nii lühikeses kui keskpikas perspektiivis," lisas rahandusminister ja rõhutas, et need on esialgsed numbrid lootusega, et haigus taandub maailmas mõne kuu jooksul. „Kiire töö nende kasutusele võtmise nimel käib."

Järgmise nädala alguses töötatakse komisjoni jaoks välja konkreetsed meetmed ja lahendusettepanekud koos nende võimaliku maksumuse ning rakendamiseks vajalike protseduuridega.