Rahandusministeeriumil on riikliku riigihangete järelevalvajana õigus hankemenetlus osaliselt või täielikult kehtetuks tunnistada, teha ettekirjutus rikkumiste lõpetamiseks ja kohtuvälise menetlejana õigus karistada seadust rikkunud ametiisikut rahatrahviga, teatas rahandusministeerium.

Esimese poolaasta jooksul viidi läbi 31 järelevalvemenetlust, neist 18 juhul seaduse rikkumist ei tuvastatud. Riigihangete seadust rikkusid hankijad kaheksal korral. Kõige rohkem eksimusi oli hankemenetluse liigi valikul, samuti ei peetud kinni riigihangete üldpõhimõtetest ja muudeti juba sõlmitud hankelepingut.

„Järelevalvemenetluse käigus leitud rikkumistest on näha, et tugevas ülekaalus on vale hankemenetluse liigi valik, eelkõige väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse kasutamine seadusega vastuolus,“ selgitas halduspoliitika asekantsleri ülesandeid täitev Agris Peedu.

„See hankemenetlus on erandlik, kõige vähem läbipaistev ning kõige enam riigihanke korraldamise üldpõhimõtteid riivata võiv menetlusliik ja hankija peab oma valikut põhjalikult selgitama.“

Neljal juhul tunnistasid hankijad järelevalve esitatud põhjenduste peale hankemenetluse ise kehtetuks. Enam eksiti riigihangete üldpõhimõtete vastu, aga esines ka pakkujate ebavõrdset kohtlemist ja selgituste andmise korra eiramist. Samuti tehti üks ettekirjutus hanke kehtetuks tunnistamiseks.

Järelevalvemenetlus jäeti algatamata kümnel korral, olulisemaks põhjuseks olid juba lõppenud hankemenetlus.

„Kuna me saame hankemenetluse tunnistada kehtetuks vaid enne hankelepingu sõlmimist, siis tuleks taotlus järelevalvele algatamiseks teha kohe pärast võimalike rikkumiste märkamist.“

Väärteo korras karistati rahatrahviga nelja inimest.