"Ainult väike osa ehk umbes 20 protsenti nendest tasudest, mis me kogume, läheb tegelikult Eestis jaotamisele. Ehk siis tasude jaotamine on sõltuv sellest, kuidas välisühingud oma nõudeid esitavad. Näiteks eelmisel aastal me maksime Inglise ühingule välja rohkem kui 15 000 Briti artisti 2007-2009 perioodi tasud," ütles EEL-i tegevdirektor Urmas Ambur BNS-ile.

"Küsimus on megasuurtes välismaa ühingutes ja selles, kuidas nad jõuavad oma nõudeid esitada. Kohalikke on meil ligi 1000 liiget ja nendega on asi kerge. Mõni aasta oleme teinud väljamakseid kuni 24 korda, vastavalt sellele, kuidas nad oma esitlused ära registreerivad," rääkis Ambur.

"Seal võib olla ka selliseid tasusid, et näiteks Aleksei Turovski käis Mosambiigis loodusmatkal ja tõi kaasa kohaliku plaadi ja siis Kuku Raadios või Eesti Raadios tuli mingi saade ja ta mängis seal Mosambiigi muusikat. Meie oleme nüüd nendele esitajatele tasu jaotanud. Aga ma pole üldse kindel, kas Mosambiigis esitajate ühingut on, mis meile selle nõude esitaks ja seepärast need rahad istuvad ja ootavadki," tõdes Ambur.

"Kui viieaastane tasude väljanõudmisperiood on möödas, siis rahad lähevad jaotusest välja ja neid kasutatakse esitajate ühishüve puudutavatel eesmärkidel. Näiteks teeme teavitustegevust, trükime teavikuid ja muud sarnast," lisas Ambur.

EEL-i 496 995 eurosest tulust moodustasid möödunud aastal 338 071 eurot kogutud esitustasud, selgub majandusaasta aruandest. Esitajatele maksis liit kogutud esitustasudest 181 434 eurot ehk 53,7 protsenti. Ettevõtlustulu teenis liit 152 888 eurot.

Mitmesugused tegevuskulud moodustasid mullu liidul 53 549 eurot ja palgakulud 104 059 eurot. Tegevustulem oli liidul 2012. aastal 119 948 eurot, ja aasta lõpu seisuga seisis liidu arvetel 1,5 miljonit eurot.

Eesti Esitajate Liit on 2000. aastal loodud lauljaid ja muusikuid ühendav MTÜ, mis kogub autoriõiguse seaduses sätestatud tasu ja maksab selle edasi esitajatele Eestis ning esitajate esindusorganisatsioonidele teistes riikides.