Estonian Airi president Erki Urva ütles ETAle, et praegu tehakse lennuki liisinglepingusse veel juriidilisi täpsustusi vastavalt eri riikide seadusandlusele. “Boeing peaks kohal olema üsna peatselt, oluliselt varem kui oktoobri lõpus algav uus lennugraafik,” ütles Urva.

Kolmanda Boeing 737-500 kasutuselevõtuga loobub Estonian Air kohe ühest varem liisitud Fokker 50st. Lennukompanii hakkab kasutama seejärel ainult ühte Fokkerit.

Seoses ühe väiksema lennuki asendamisega suurema Boeinguga loobub Estonian Air Riia liinist, kus Urva sõnul on reisinud väga vähe inimesi. Mõned liinid, nagu Tallinn-Frankfurt ja Tallinn- Kopenhaagen saavad tihedama graafiku. Oktoobri lõpus läheb lennukompanii üle talvisele lennugraafikule.

Boeing-tüüpi lennukid on kiiremad, mistõttu saab nendega teha rohkem reise, samuti on reisijakohtade arv suurem. Boeing 737-500 kiirus on 780 kilomeetrit tunnis, samas kui Fokker 50 lennukiirus on 505 kilomeetrit tunnis. Reisijakohti on Boeingul 107, Fokkeril 48. Boeingu maksimaalne vahemaandumiseta lennukaugus on Fokkerist kaks korda suurem, 3150 kilomeetrit.

Samas pole propelleritega Fokker Estonian Airi andmetel reaktiivmootoritega Boeingust ohtlikum, pigem on lennuõnnetuste statistika kohaselt Fokker üks eeskujulikumaid lennukeid. Kevadel plaanis Estonian Air välja vahetada mõlemad Fokkerid, kuid sel aastal jääb üks Fokker veel kasutusse.

Liisingumaksete suurust lennukompanii seni avaldanud ei ole. Boeing 737-500 hind on uuena 560 miljonit Eesti krooni. Senised Estonian Airi Boeingud on ehitatud aastail 1995-96 ja Fokkerid 1989. aastal.

Estonian Air jõudis esimest korda pärast kümneaastast tegevust mullu 15 miljoni krooniga kasumisse, seda vaatamata lennunduskriisile pärast terrorirünnakut USAs mullu 11. septembril. Estonian Airi 34 protsendi omanik on Eesti riik ja 17 protsenti kuulub Eesti investeeringufirmale Cresco. Estonian Airi 49 protsendi aktsiate omanik Taani Maersk Air hakkas alates tänavu aprillist hooldama ka oma Boeing 737 tüüpi lennukeid Tallinnas, mis tähendab Eestile nii lisaoskusi kui -tulu.