Vajalik kindlustuskate sõja- või terroriaktist tulenevate kolmandatele pooltele tekitatud kahjude hüvitamiseks jõustus täna, 28. septembri pärastlõunal. Estonian Air teenindab oma kahe Boeing 737-500 ja kahe Fokker 50 lennukiga kõiki regulaar- ja tsharterlende vastavalt tavapärasele lennuplaanile.

Ameerika Ühendriikides toime pandud terroriaktide tõttu otsustasid maailma kindlustusfirmad sõja- ja terrorismiaktidest tulenevaid kolmandatele osapooltele tekitatud kahjusid hüvitada maksimaalselt kuni 50 miljoni USA dollari ulatuses senise 1 miljardi USA dollari asemel. See otsus sundis Estonian Airi peatama lennutegevuse oma lennukitega 26. septembrist kuni 28. septembri pärastlõunani.

Estonian Airi ühe omaniku, Taani Maersk Airi toel teostas Estonian Air 26. – 28. septembrini osalist lennutegevust liisitud lennukitega.

Nagu ka teised rahvusvahelised lennufirmad, ei saanud Estonian Air jätkata lennutegevust vähendatud, 50 miljoni USA dollarilise kindlustuskattega, mis kehtib sõja- või terrorismiaktidest tulenevate kolmandatele osapooltele tekitatud kahjude hüvitamisel. See tähendanuks vastuvõetamatut majanduslikku riski, ka kehtivad liisingu ja muud lepingud nõuavad suuremat kindlustuskatet.

Euroopa Liidu, aga ka teiste riikide valitsused pakuvad oma riikide lennufirmadele kindlustusgarantiisid, mis kompenseerib puuduoleva osa ja võimaldab lennufirmadel oma tegevust jätkata. Ka Estonian Air pöördus Eesti valitsuse poole, et saada Euroopa riikides ja mujal lennufirmadele antud tagatistele sarnane valitsusgarantii. Paralleelselt valitsuselt taotletud sekkumisele, töötas Estonian Air pidevalt rahvusvaheliste kindlustusfirmadega ning suutis täna pärastlõunal saada vajaliku 1 miljardi USA dollari suuruse kindlustuskatte.

Estonian Air kaalub piletihindade tõstmist, kuna sõja- või terroriaktist tulenevate kolmandatele pooltele tekitatud kahjude hüvitamise kindlustus on rahvusvahelisel kindlustusturul oluliselt kallinenud. Paljud Euroopa lennufirmad on juba tõstnud piletihindu, et kompenseerida märkismisväärselt tõusnud kindlustusmakseid.