Majanduspolitsei jätkas eile läbiotsimist Estonian Airi kabinettides ja viis kaasa hulga raamatupidamisdokumente, mille tagajärjel on lennufirma tegevus tugevasti häiritud, väidavad RAS-i peadirektor ja turundusdirektor.

Estonian Airi peadirektor Toomas Peterson ja turundusdirektor Toomas Sosnitski esinesid eile pärast firmas ja töötajate kodudes toimunud läbiotsimisi avaldusega, milles märgivad, et majanduspolitsei on praktiliselt halvanud ettevõtte juhtimise ja normaalse majandustegevuse.

Lennufirma juhtide sõnul on politseiametnikud Maarika Pähklemäe juhtimisel avaldanud firma töötajatele tugevat psüühilist survet ja sundinud pearaamatupidajat alla kirjutama ütlustele, mida ta tegelikult öelnud ei ole. Tulemusena on mitu ettevõtte võtmeisikut avaldanud soovi töölt lahkuda.

"Majanduspolitsei uurija on avalikustanud riikliku ettevõtte ärisaladusi puudutavaid andmeid ning rikkunud mitmeid protseduurireegleid, eeskätt aga põhimõtet, et õigusriigis saab kellegi süüdi tunnistada ainult kohus. Pole suudetud või tahetud anda avalikku vastust küsimusele, miks algatati kriminaalasi RAS Estonian Airi juhtkonna vastu ettevõtte erastamise otsustavas faasis, mitte aga möödunud aasta oktoobris, pärast Riigikontrolli akti valmimist," seisab avalduses.

Tegevjuhtkonna hinnangul võib politsei selline tegevus tekitada otsest kahju Eesti riigile. Lubatakse, et vaatamata töötajail lasuvale pingele toimuvad kõik rahvusliku lennukompanii RAS Estonian Air lennud plaanipäraselt ja firma töötajad annavad oma parima reisijate kvaliteetseks teenindamiseks.

Majanduspolitsei juht Veljo Aleksandrov on öelnud Baltic News Service-ile, et läbiotsimised kestavad seni, kuni on leitud, mis tarvis. Peterson omakorda on väitnud, et on politseile esitanud kõik paberid, mis on küsitud, ja on valmis seda ka edaspidi tegema. "Ma ei tea siiani, milles mind ja teisi firma juhte süüdistatakse, sest süüdistust pole mulle esitatud ega ka kriminaalasja algatamise määrust näidatud," nentis ta.

SIRJE NIITRA