Põhjamaades laineid lööv interneti-kasiinoäriga tegelev World Games Inc. (WGI) ajab kombitsaid Eestisse. Uute inimeste mängupõrgusse meelitamiseks kasutatakse mitmesuguseid peibutisi. Näiteks pakutakse kuni

10 000 krooni maksva WGI litsentsi ostjatele kauba peale kuni nelja ja poole miljoni kroonini ulatuvat elukindlustust, unikaalset Visa pangakaarti, kolmanda põlvkonna mobiiltelefoni ning aktsiabörsil osalemise võimalust.

?Ei ole WGI-st ja tema eduloost kuulnud. Kui see firma kõike teeb: pakub mobiiltelefoni, hasartmängu ja lööb trummi?,? jääb Eesti Hasartmängude Korraldajate Liidu juhtfiguur Tõnis Rüütel mõtlikuks.

Eesti hasartmänguseadus on kõikvõimalike lisatoodete ja teenuste suhtes karmilt paigas, kus mis iganes muu majandustegevuse viljelemine hasartmängupakkujaile on keelatud. Internetile pole aga piire ette pandud. Teatud riikides on kasiinodel ka teised tegevusalad lubatud, seega on teistes riikides asuvates serverites äri seaduslik.

WGI edu saladus

WGI kasutab mängijate leidmiseks lihtsat põhimõtet ? ta paneb inimesed endale oma mängijate võrku looma. Võrgu keskpunktis olev nn ämblikmees Priit soovitab internetikasiino mänguvõimalust Tiidule, kes ostab litsentsi ning Priit teenib Tiidu liitumise eest WGI-lt oma protsendi. Mida rohkem Priit liikmeid WGI võrku toob, seda tulusamaks muutub äri Priidu jaoks. Hinnanguliselt võib selle võrgu keskel teenida oma ?klientide? arvel kuni 780 000 krooni nädalas. Selles äris on kõik võimalik!? kinnitab üks WGI jüngritest.

Peale pearaha jagab WGI oma klientidest edasimüüjatega ka käibetulusid. Gruppi kaasatud liikmete poolt mängupõrgus kulutatud summade pealt makstakse meeskonna moodustajale kuni kaks protsenti. Palgad makstakse välja igal nädalal ning ülekanne eeldab WGI loteriipileti olemasolu. Kui esindajal viieeurost piletit pole, siis teenitud raha ei saa. Peale kohustuslikuks muudetud lotopileti omamise suunatakse 30% isiku teenitud sissetulekust otse WGI kinnisele aktsiabörsile.

Kogu süsteem jätab suletud ringi mulje, mis oma piiratusega iseennast toidab. Samas kinnitab WGI allikas, et 2005. aasta mais läheb Londoni AIM (Alternative Investment Market) börsile, et firma aktsiate ostmine kõigile kättesaadavaks teha. Igal juhul ei jää kaotajaks ?maja?.

Mängu sisseminek on iseenesest väga lihtne: istud oma töö- või koduarvuti kuvari taga, logid soovitaja ID-numbri ja kasutajanimega kodulehele, sisestad oma kontaktandmed ja teed rahaülekande, valid mängu, ning juba hakkavad maagilised numbrid või kaardid su silme ees keerlema. Ja raha sulab üldjuhul kui kevadine lumi.

Uskumatud edulood

WGI koduleheküljelt internetis võib leida uskumatuid edulugusid. Äriga nullist alustanud inimesed räägivad oma tähelennust ning sellest, kuidas WGI nad rikkaks tegi. WGI-ga liitunud Norra riigi politseinik nimega Mads alustas kõige odavama stardipaketiga ning tänaseks teenib ta 14 000 dollarit (165 000 krooni) nädalas. Kokku on Norras koguni 280 000 süsteemiga liitunut. Samamoodi võib firma koduleheküljelt leida pildi endisest insenerist, kes nüüd teistele WGI abil rikkaks saamist õpetab.

Huvitav on asjaolu, et Norras on tõepoolest WGI üsna populaarne. Norra edukaim WGI esindaja deklareeris Norra maksuameti teatel eelmise aasta tuluks umbes 20 miljonit Eesti krooni, millest maksudeks läks viis ja pool miljonit.

Norras, Rootsis ja Soomes kanda kinnitanud WGI edu või ebaedu kohta Eestis ei oska täna keegi arvamust avaldada. ?Meie reklaami ei vaja: tasuv ärivõimalus räägib iseenda eest,? kõlab WGI juhtlause.

Eesti kaks eelarvet

Online-kasiinoärides ringlevat raha on keeruline täpselt öelda. Pädevat statistikat pole. Investeerimispanga Merrill Lynchi arvestuste järgi pöörles veebipõhises kasiinoäris möödunud aastal 6,3 miljardit USA dollarit (74,3 miljardit krooni), 2005. aastaks prognoositakse kasvu 8,6 miljardile dollarile (101,4 miljardit krooni). See on üle kahe korra suurem kui näiteks Eesti riigi eelarve.

Tõnis Rüütli hinnangul keerleb Eesti kasiinoäris kokku ligikaudu 900 miljonit krooni aastas. Igal juhul maksti riigile eelmisel aastal hasartmängu maksu 190 miljonit krooni. Enamik sellest rahast jaotati kultuurkapitali kaudu Eesti kunsti- ja kultuuri-inimestele ja projektidele. Märksa ähmasem on aga see, kui suur hulk raha ikkagi ringleb Eesti online-kasiinonduses ja kuidas saadakse riigikassasse raha just internetikasiinodelt.

Kristiine Kasiino juhataja Enno Heinla on riigi suhtumise peale natuke nördinud: ?Kui muidu oleme kõikvõimalike

E-projektidega lausa esirinnas, siis tänaseks on teiste riikide virtuaalärid meie turult oma osa juba ära napsanud.? Põhjusena nimetab Heinla asjaolu, et internetis toimuv hasartmänguäri puudutavad seadused on puudulikud. Riik veeretab mahamagamise omakorda ettevõtjate kaela. ?Internetikasiino rajamine pole Eestis keelatud!? imestab Heinla avalduse peale rahandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Alar Urm.

Tõepoolest, tegijatele on jäetud roheline tuli, samas jätab täna kehtiv võlaõigusseadus interneti kasiinode ja ka spordiennustuse koha pealt vastakaid tõlgendamisvõimalusi. Samas võiks riik kasvavalt harult, virtuaalkasiinondusest ometi raha lõigata.

Internetikasiinonduse ümber keerlevad sootuks vastandlikud arusaamad. Küberruumi loodud mängukeskkond pokker.ee kütab oma leheküljel huvi üles: ?Tüüpiline võiduprotsent on internetikasiinodes 97,5%.?

Ka WGI on bravuurikas: ?WGI eesmärk on saada maailma suurimaks mängukeskuseks. Juba novembriks 2003 oli meiega liitunud üle 370 000 inimese. Uute liikmete juurdekasv on 1100 liiget päevas. WGI turvalised mänguserverid paiknevad Londonis ning meil on kõik vajalikud load hasartmängude korraldamiseks internetis. Lisaks on WGI patenteerinud omavalmistatud programmid rohkem kui 50 riigis.?

Eesti Loto jurist Kalle Oja ütleb aga karmide sõnadega: ?Siiski-siiski, kas online-kasiinod on ikka lubatud? Samuti on küsimus interneti mängudes, mida korraldavad välismaal asuvad firmad. Ka nemad peaksid järgima hasartmänguseadust. Hetkel on minu hinnangul kõik kättesaadavad online-kasiinod või muud hasartmängud seadusevastased.?

Eestis tegutsevad klassikalised kasiinod interneti mängupõrgutes kolli ei näe. Tõnis Rüütli sõnul müüvad traditsioonilised kasiinod mänguadrenaliiniga koos ka sotsiaalset suhtlemist, meelelahutust ning klubilist tegevust. Virtuaalsed kasiinod püüavad seega eraklikumat ning privaatsust hindavat klienti.

Üldiselt on interneti mängupõrgute külastajate näol tekkimas uus, tänaseks Eestis veel tundmatu sihtgrupp.

Buum alles tuleb

Online-hasartmängu buumi on tegijate hinnangul Eestisse oodata umbes kümne aasta pärast. Kodumaised kasiinohaid internetti kolimise suhtes entusiasmi veel üles ei näita. Ühelt poolt nähakse takistusena turu vähest valmisolekut, teiselt poolt on tegemist kuluka ettevõtmisega. Kuid üks pioneer Eestis siiski on ? riiklik Eesti

Loto, mis pakub juba täna võimalust interneti kaudu raha kulutada, peaasjalikult küll lotopiletite ostmise näol.

Eestis tegutseb ka üks maailmatasemel, peamiselt USA-sse ja Euroopasse interneti-tarkvarafirma tootev firma ? Playtech Estonia. Firma juhatuse liikme Martin Siebeni sõnul koguvad mujal maailmas internetikasiinod üha enam populaarsust. Veebipõhises mängupõrgus on füüsiliselt ohutum, rohkem privaatsust ja lisaks sellele ei ole vaja kodust mänguelamuse saamiseks välja minna.

Aus või ebaaus

Eesti Loto ebaausate internetikasiinode nimekirja kuulub 70 teenusepakkujat. WGI-d sealt ei leia. Tänaseks pole Eesti politseisse pöördunud ühtegi internetikasiino käest petta saanud klienti.

Internetikasiinode kuritarvitamise suhtes spekuleeritakse ohtralt. Mõni kaebab väljamaksmata võidusummade pärast, teine muretseb noorte pärast, kes vanemate tagant näpatud krediitkaardiga (tulevikus miks mitte ID-kaardiga) internetikasiinosse mängima suunduvad.

Samamoodi võiks loetelu jätkata ettevõtte rahale juurdepääsu omavate inimestega, kes end internetis uudsel moel lõbustada tahavad. ?Seda parem, kui nii läheb,? ütles Tõnis Rüütel, ?sest kontoväljavõtete vaatamise abil jõuab palju kiiremini usalduse kuritarvitamisele jälile.?

Vaatamata online-hasart-mängude pakkujate suurele arvule on teatud kasutuspiiranguid Eesti mänguritele siiski olemas. Vahel piirab kasiino välismaalt mängimist, teistel juhul eeldab liikmestaatus asukohamaa isikukoodi. Samas ei vaata keegi mängijale näkku, ei küsi talt passi, ei piira rahaülekandeid, sest virtuaaläris sisenetakse enda, või hoopis oma isa või tööandja andmetega.

Tulukroonid

Kopsakas turumaht

?? Eelmisel aastal laekus maksu- ja tolliametile 174,5 miljoni krooni eest hasartmängumaksu.

?? 2004. aasta eelarves kavandatud hasartmängumaks 190 miljonit krooni.

?? Kokku keerutavad kasiinod aastas 900 miljoni krooni suurust käivet. Virtuaalkasiinode käibe kohta Eestis aga ühene ja pädev statistika puudub.

Suure käibega uustulnuk

?? Eesti kasiinoturule trügiv WGI loodi 2001. aasta aprillis Kanada ärimehe Greg Kennedy poolt. Siiani on firma suurim kasv toimunud Norras.

?? 2005. aasta suveks on WGI noteeritud Londoni AIM (Alternative Investment Market) börsil. Kõigi liikmete virtuaalsed aktsiad vahetatakse pärast ringi n-ö pärisaktsiate vastu.

?? WGI kasiino käive on üle 600 miljoni krooni kuus, mis on 7,5 miljardit krooni aastas.

WGI äri ulatub otsapidi teemandi- ja kullakaevandamisse

?? Põhiomanik: Harroford Development Ltd. Selle firma väärtus on 5 miljardit dollarit.

?? Algataja: Greg Kennedy ? Harroford Ltd juhatuse esimees

?? Võrgustikus esimene: Thomas Drobott, kanadalane, kes on olnud edukas ka teistes võrgustikes. Tema on struktuuri üks mõjuvõimsamaid inimesi ja WGI turustaja number üks. Euroopa juhtivaks turustajaks on Tor-

Einar Olaisen Tųnsbergist, Norrast.

?? WGI kui korporatsioon on registreeritud Neitsisaartel. Harroford Development Ltd on peamine aktsionär ja WGI-l on lisaks veel kolm omanikku. Peale WGI omab Harroford Development Ltd veel 32 firmat, mis saavad oma peamise kasumi kaevandamisest (teemandid, nikkel ja kuld), kinnisvara ja ravimite alal.

?? Tor-Einar on vaid 25-aastane. Oma WGI võrgu ehitamisel saavutas ta esimese kuuga maailmarekordi. Esimese kuu jooksul ehitas mees võrgu, kus tema all oli 2400 liiget.

?? ?Paljude Norra päritoluga liikmete kuusissetulekut väljendatakse kuuekohalise arvuga juba nende esimesel WGI aastal. Kas suudaksite seda ette kujutada? Ja me ei ole ülejäänud maailmale veel seda kontseptsiooni tutvustanudki,? meelitab WGI.

?? WGI põhineb lõõgastusel, hasartmängudel. Arvuti teel on kättesaadavad börsimäng, loterii, kasiino (Bingo, pokker, rulett, 21, Keno, Baccarat, Blackjack, mänguautomaadid) ning ka totalisaator ja spordikihlveod.

?? Ka politsei ja majanduskuritegudega tegelevad instantsid on WGI kontseptsiooniga tutvust teinud. Näiteks Norras sedastas sealne politsei majanduskuritegude divisjon, et paar mängu on vastuolus Norra loteriiseadusega. Ent kuna hasartmängud toimuvad väljaspool Norra piire, ei olnud see tegevus neile huvipakkuv, peaasi, et WGI oleks ametlikult registreeritud ja nende paberimajandus korras. Ainsaks vastuväiteks oli, et WGI liikmed saavad hõlpsasti toime panna maksupettusi, kuna võimalus selleks on olemas. Maksude maksmine on aga mõistagi iga üksiku liikme enda vastutusel.