Sundlikvideerimisele kuuluva AS Agrolinda juht teadmata

Eelmise aasta lõpu Riigi Teatajas avaldatud AS Agrolinda sundlikvideerimise teates on märgitud juhatuse esimeheks Osmar-Paul Soidla, kes juba kaks aastat taotleb Tallinna linnakohtus enda sellele kohale ennistamist. Agrolinda juhatus valis kaks aastat tagasi pärast Soidla eemaldamist ettevõtte uueks juhiks Eeva Ojametsa. Peale seda on juhatuse koosseis veel mitu korda muutunud. Viimati oli firma juhatuse esimees ja enamusaktsiate omanik Ahti-Kullervo Jõgi, kes enda sõnul on tänaseks oma osaluse firmas ära müünud.

Soidla saab endiselt kirju ka maksuametilt, millele AS Agrolinda viimased juhatused on jätnud riigimaksud tasumata.

Justiitsministeeriumi äriregistri talituse juhataja Viljar Peep põhjendas vananenud andmete avaldamist Riigi Teatajas sellega, et muudatused juhatuse koosseisus on jäetud linnavalitsuse ettevõtteregistrisse sisse kandmata.

Peebu sõnul võib kohus määrata nüüd Soidla ka ettevõtte juhina selle likvideerijaks. Soidla pole aga sellega päri ja on teinud Tallinna linnakohtusse avalduse, milles palub mitte käsitleda ennast AS Agrolinda juhatuse esimehena koos kõigi sellest tulenevate kohustustega.

Eelmise aasta märtsis mõistis linnakohus AS Agrolindalt Soidla kasuks 95 122 krooni töölepingu lõpetamise hüvitist, mida ta pole siiani kätte saanud. Täitevosakond ei ole siiani leidnud üles firma omanikke ega ka vara. Agrolindale kord kuulunud maja Maakri 19/21 on tänaseks mitu korda maha müüdud, vaatamata sellele, et kohtu määrusega oli selline tehing keelatud.

Soidla kirjutas selle aasta algul Tallinna majanduspolitseile avalduse Maakri tänava maja võõrandamise seaduslikkuse kontrollimiseks. Eelmise kuu algul sai ta vastuseks, et politsei keeldub kriminaalasja algatamast seoses kuriteo kooseisu puudumisega. ”Kuna teie olete vabatahtlikult oma Agrolinda aktsiatest loobunud, siis ei ole teile kui aktsionärile tekitatud materiaalset kahju,” seisab Tallinna majanduspolitsei vastuses. Ometi pole endine direktor oma 75 aktsiat (üldse oli neid 200) siiani kellelegi loovutanud ja on teinud Tallinna linnakohtule avalduse AS Agrolinda sundlikvideerimiseks pankrotimenetluse kaudu. Lisaks temale võlgneb firma töötasu veel viiele endisele töötajale kokku 35 000 krooni ulatuses.

Tänaseks on kohus Soidla taotlusel kriminaalasja algatamisest keeldumise määruse tühistanud ja materjalid saatnud täiendava kontrolli läbiviimiseks Tallinna politseiprefektuuri.