“Maksutõusuga peavad leppima paljud korteriomanikud, kelle kodud lubas linn ärimaale ehitada, kuid suurem hoop tabab ettevõtteid, kes peavad äri- ja tootmismaadelt hakkama 67 protsenti rohkem maksu tasuma,” nentis BREM Kinnisvarabüroo vahendusteenuste valdkonna juht Eero Ving, kirjutab Äripäev.

Vingi arvates on tegemist ebamõistlikult suure hinnatõusuga. “Millist kaupa või teenust te oleksite valmis ostma pärast 67%-list hinnatõusu? Selliseid kaupu praktiliselt ei ole. Maamaksu puhul ei ole äri- ja tootmismaa omanikul aga valikuid. Seega paneb pealinn nii äri- ja tootmispindu välja üürivad kui ka oma tootmist arendavad hoone omanikud kas toodangu või väljaüüritavate ruumide hinda tõstma,” selgitas Ving.

Kinnisvaraomanikud maksavad tõusu kinni. EfTEN Capitali tegevjuhi Viljar Arakase sõnul on loomulikult nii suur maksu tõus üllatav. “Üllatub just tõusu järskus. Ei saa öelda, et see on ebaoluline. Ei olnud nii suure sammuga arvestanud.”

Üüripindadel olevate ettevõtete kulutused suurenevad ja see omakorda sunnib kokku hoidma kuludelt, näiteks palgalt. “Kokkuvõttes võtab Tallinn kodualuse maamaksu vabastusega saamata jääva raha tagasi ettevõtja ja töötaja taskust,” ütles Ving.