Kuigi ettevõtete toetuspakett pole ametlikku heakskiitu saanud, võtab Kredex juba vastu esimeste huviliste eeltaotlusi uutest toetusvõimalustest osasaamiseks. Kredexi juhi sõnul puudutab see omakapitali laenu võimalust, mis peaks aitama ettevõtjatel parandada oma finantsseisu juhul, kui pank seab selle tingimuseks muudele projektidele laenu taotlemisel.

Andrus Treier ütles Päevalehele, et hoolimata meetme plaanitud ametlikust avamisest aprillis võetakse juba praegu vastu ettevõtete eeltaotlusi. „Ma ei oska täpselt öelda, kuid huviavaldusi on esitanud kindlasti kümned ettevõtted. Praegu ei saa rääkida küll väga täpsetest tingimustest, kuid võime anda hinnangu, kas konkreetse asjaga on mõtet edasi minna,” sõnas Treier.

Kredex on tema sõnul juba ette valmistanud lihtsa vormi, mille täitmise järel saab ettevõtja teada, kas ta vastab tulevase toetuse taotlemise tingimustele. „Protsess ei ole bürokraatlik, vaid lihtne.”

Nii ettevõtete omakapitali turgutamise võimaluse kui ka investeerimisprojektide jaoks hiljuti paketti lisatud sooduslaenu meetme puhul ennustas Treier nende ärakasutamist juba aasta lõpuks. Tõenäoliselt võiksid mõlemad ametlikult turule jõuda aprillis ja enamik summadest saavad ka selle aasta jooksul tõenäoliselt ära kasutatud. „Võib-olla isegi sügiseks.” Need kaks abinõu on kokku ettevõtjatele väärt pisut alla kahe miljardi krooni.

Teiste meetmete ärakasutamine Kredexi hinnangul nii kiiresti ei lähe. Treier ennustas näiteks, et laenugarantiide limiidi suurendamisest 800 miljonilt 1,5 miljardi kroonini jätkub isegi aastani 2013. „Need portfellid kasvavad umbes 100–150 miljonit krooni aastas. See tähendab, et kui piirid tõstetakse 1,5 miljardini, siis jätkub sellest 2012.– 2013. aastani.”

Praegune Kredexi laenugarantiide portfell moodustab kokku um­bes 650 miljonit krooni, jäädes seega allapoole praegu kehtivat maksimumpiiri. „Limiiti muudetakse selleks, et me ei peaks mingil hetkel seda meedet lihtsalt kinni panema.”

Kõige rohkem võtab aega uute, suuremahuliste ja pikemate ekspordigarantiide süsteemi loomine. Nimelt peab Kredex selle kuni kaks miljardit krooni väärt oleva abinõu elluviimiseks looma eraldi krediidikindlustusseltsi. „Kui räägime seltsi asutamisest, siis see võtab praktikas aega. Vaja on saada tegevusluba ja seetõttu sihime sellega kuskile 2009. aasta lõppu.”

Selle meetmega tahetakse muuta juba toimivat ekspordi garanteerimise süsteemi palju suurejoonelisemaks. Treieri sõ­nul saab ekspordigarantiisid praegugi taotleda, kuid võimalused neid anda on piiratud. „Me ei saa veel väljastada garantiisid ekspordiks Euroopa Liidu maadesse.”

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts arvas, et ettevõtjad peaksid oma muredest rohkem teada andma. „Tahame väga teada, mis on ettevõtjate mured; mis on nende äris muutunud. Nende pinnalt saab uusi lahenduste ideid välja mõelda,” sõnas Parts.

Ta tõi näite hiljutiselt kohtumiselt, kus selgus ärimeeste teadmatus, et Kredex tegelikult juba väljastab laenukäendusi. „Ettevõtjad võiksid Kredexiga rohkem suhelda.”

Parts avaldas ka lootust, et kaua kavandatud ettevõtete tugipakett õnnestub sel neljapäeval valitsuses lõpuks vastu võtta. „Ma küll ei tea, kui kaugel on justiitsministeerium oma kooskõlastusega,” nentis Parts, kuid oli üsna kindel, et sealtki saadakse heakskiit. „Muud vajalikud määrused tulevad üsna kohe.”