Kui paljud Eesti ettevõtjad on viimase aasta jooksul oma äri Lätti kolinud, ei olegi nii lihtne teada saada. Üks Ärilehega vestelnud allikas pakub, et neid peaks olema umbes tuhat. Teine, kes liigub ringkondades, kus Läti meelitav maksukeskkond on igapäevane kõneaine, ütleb, et räägitakse koguni 1500-st.

Ärilehe nii e-kirja kui ka telefoni teel tehtud pöördumised Läti äriregistrisse jäid vastuseta. Vastuse saime erakapitalil tegutsevast registrist Lursoft, mille kiire masspäring annab tulemuseks 531 ettevõtet. Ärilehe allikad, kel on Läti andmebaasidega kogemusi, nendivad, et kui ettevõte on otsast lõpuni Lätis tehtud, ei pruugi seos Eesti omanikega sellises päringus esile tulla.

Jörgen Laumets, kelle ettevõte Viatax just niisugust teenust pakubki, kinnitab seda ja hindab sündmuste keskel oleva inimesena, et viimase aasta jooksul on Lätis registreeritud tõenäoliselt veidi alla tuhande ettevõtte, millel on Eesti omanik. Võrdluseks: valitsuse infonõuniku Ave Tampere sõnul on 2014. aasta jooksul Eestis registreeritud üle saja ettevõtte, mille on asutanud Läti füüsiline isik.

Hea ettevõtja, kas oled üks nendest sadadest, kelle ettevõte on registreeritud Lätis? Miks?
Või oled seda võimalust kaalumas?
Või selle variandi juba läbi kaalunud ja otsustanud, et pigem mitte?