Eesti kapitalil põhineva pakenditootmise nullist üles ehitanud Tšernjaki sõnul tuleb tööstusettevõtetel pelgalt konkurentsis püsimiseks vahetada lähiaastatel välja 30-50% masinapargist.

“Need on suured investeeringud, kuid neist üksi ei piisa, et püsida palgarallis eesotsas ning samas kasumlikkust kasvatada,” selgitas Tšernjak. “Vaja on teha korrektuure kogu tootmisahelas ning panna seadmed omavahel targalt tööle.”

Tšernjak märkis, et uhke ja hea masin ei suuda iial täita oma potentsiaali kui kogu tootmisprotsess, sealhulgas juhtimine, ei tule ajaga kaasa.

“Läikivast uuest pillist pole tolku, kui tooraine ei jõua selleni õigel ajal või valmis toode ei liigu õigel ajal lattu. Kui veel paar aastat tagasi mõtlesime, et hea masin toob efektiivsuse, siis täna ütlen, et pigem peitub ettevõtete edukus arenenud organisatsioonikultuuris ja protsessides,” rääkis ettevõtja.

Tänavu kevadel auditeeris Multipakend Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) tööstusettevõtete digidiagnostika toetusega kogu tootmisprotsessi, kaardistas kitsaskohad ning sai soovitused, et tulevikus vältida seisakuid ja tõsta tootlikkust.

Pakendiettevõtet juba 25 aastat juhtinud Tšernjaki sõnul oli neil endilgi ettevõttes hüpotees, mida parandama peaks ning eksperdi tehtud diagnostika kinnitas seda.

“Olles ise koguaeg asja sees, harjud protsessidega ära ega pane enam nüansse tähele – võõrad silmad annavad aga objektiivset tagasisidet ning julgust, et oled õigel teel,“ tõdes Tšernjak.

Digidiagnostika järel alustas Multipakend koostööd TalTechiga, et luua just nendele kohandatud ja sobiv lahendus tootmise visualiseerimiseks, masinate tootlikkuse jälgimiseks, seisakute põhjuste välja selgitamiseks ja vähendamiseks.

“Paljud tarkvaraarendajad pakuvad ettevõtetele standardlahendusi, ent eduka tööstusliku hüppe tegemiseks vajab Eesti aina rohkem kohandatud lahendusi, kuna igal tootmisel on omad nüansid ja nõuded, mida tööprotsesside digitaliseerimise programm peab suutma kajastada, see tõttu standardlahendused tööstusele ei sobi,” selgitas Tšernjak.

“Läbimõeldud protsesside digitaliseerimine aga tõstaks meie efektiivsust paari aastaga vähemalt 10-15 protsenti,“ märkis Tšernjak. „Selleks, et Eesti tööstus jõuaks Euroopa konkurentidele automatiseerituse osas järele, on vaja nii riigi tuge kui ka ettevõtjate endi ambitsiooni ja julgust.“

Multipakend Tootmine OÜ on lainepapist pakendeid valmistav ettevõte. Firma käive ületas mullu nelja miljonit eurot, millest kolmandiku moodustas eksport.

Alates eelmise aasta oktoobrist on tööstusettevõtetel võimalik EASist taotleda digidiagnostika toetust ning tänavu juulist ka investeerimistoetust, mille abil automatiseerimisprotsesse reaalselt läbi viia.