"Infotehnoloogia saab kaasa aidata kogu Eesti majanduse edenemisele. Jutt pole IT-firmadest, vaid infotehnoloogiast, mis teeb Eesti masinatööstuse või metsatööstuse efektiivsemaks," rääkis Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu juhatuse liige ja Skype'i juht Sten Tamkivi eile Maailma Majandusfoorumi globaalse infotehnoloogia raporti tutvustamisel, vahendab Äripäev.

Raporti järgi oli mullu Eesti ettevõtluses info- ja telekommunikatsioonitehnoloogia (IKT) kasutamine madal ning sellele juhiti tähelepanu kui ühele nõrkusele.

Tamkivi nentis, et infotehnoloogia rakendamise olukord on eri sektorites ja ettevõtetes erinev. "Kui vaadata praegust Ericssoni tehast, siis on seal loomulikult ülitehnoloogiline tootmine. Kui vaadata keskmist mööbli- või põllumajandustootjat, siis ilmselt on IT kasutust seinast seina," sõnas ta.

Võib-olla on mõnes kohas olukord hea, aga kindlasti ei saa öelda, et see keskmiselt väga hea oleks, lisas Tamkivi.

Ettevõtja reageerib nõudlusele. Headel aegadel, kui majandus läheb ülespoole, saab ettevõte Tamkivi sõnul lubada endale luksust, et ei aja igalt poolt viimast efektiivsust välja. Majanduslanguse ajal läks aga olukord keerulisemaks ning siis pidi hakkama vaatama, kuidas sama asja lihtsamalt ja efektiivsemalt ära teha. "Vaadatakse näiteks, et seal, kus enne liigutas inimene paberit, võiks nüüd hakata liikuma digitaaldokument ning nõnda hakkabki tehnoloogia arenema," rääkis Tamkivi.