Venemaa majandus aeglustub juba viiendat kuud järjest ja juhtiva uudisteportaaliga Interfaks rääkinud majandusanalüütikud näevad ainukest väljapääsu rubla devalveerimises.

„Oleme rubla kursi läbi pangatehingute fikseerinud,” ütles Eesti ühe juhtiva piimatoodete eksportija E-Piim juht Jaanus Murakas. „Finantskulu Venemaaga kaubeldes on seetõttu tavapärasest suurem, kuid niimoodi me kindlustame ennast ootamatu devalveerimise vastu.” E-Piima tütarfirma müüb piimatooteid Venemaal rublade eest ja see raha liigub väga aeglaselt, jõudes tootjani alles saja päeva pärast.

Mõjutab kogu EL-i

„Tundub, et soovunelmaga — Venemaal stabiilse majanduskeskkonna saavutamisega — läheb veel aega,” tõdes toiduliidu juht Sirje Potisepp. „Majanduslanguse ajal sõltub müük toote hinnast: kes suudab toota ja müüa odavamalt, on edukam. Eesti tooted on aga kvaliteetsed ja hinnalt pigem keskmisest kõrgemad. Kõik mäletavad ilmselt 1998. aasta rublakriisi ja seda, kuidas Eesti tootjad raha kaotasid. Jääb loota, et sarnast situatsiooni enam siiski ei teki.”

Esimeses kvartalis venelaste katkematut voolu nautinud hotellid tõdesid aprillikuus, et külastajate arv hakkas vähenema. Kuid langust seostatakse mitte niivõrd venelaste tagasitõmbumise, kuivõrd raskustega meie kõigis naaberriikides.