„Seni oleme kogunud ja analüüsinud eelkõige neid andmeid meie ettevõttes töötavate inimeste kohta, mis iseloomustavad neid kui töötajaid ja tagavad meile võimaluse neid võrdselt kohelda. Andmed inimeste rahvuse ja päritolu kohta nende hulka ei kuulu,” põhjendas Maxima kommunikatsioonijuht Katja Ljubobratets, miks nad sellist arvestust ei pea.

Samuti toimitakse Sillamäe sadamas. „Meie äris ei oma see tähtsust, meil on tähtis, et oleks hea spetsialist, tubli töötaja ja hea inimene,” kinnitas sadama turundusjuht Andrei Birov.

Konkreetset arvestust ei peeta töötajate rahvuse üle ka Eesti Energias, kuid seda osati siiski meile öelda, et vene emakeelega inimeste osakaal on ettevõttes 70%. „Meil töötavad spetsialistid enda erialasest pädevusest ja oskustest tulenevalt.

Võttes arvesse, et suur osa Eesti Energia ettevõtetest ja personalist asub Ida-Virumaal, on mõistagi töötajate seas märkimisväärne hulk vene keelt emakeelena rääkivaid inimesi,” kommenteeris Eesti Energia meediasuhete juht Kaarel Kuusk.

VKG-s osati Ärilehe küsimusele, kui palju on nende töötajate seas mitte-eestlasi, vastata äärmiselt täpselt, sest seal kirjutab inimene tööle asudes oma rahvuse isikukaardile.

Kõige rohkem on VKG töötajate seas vene rahvusest inimesi, keda on 81% töötajatest. Seal on ka ukrainlasi, valgevenelasi, soomlasi ja poolakaid. Eestlasi on umbes 10%.