Äripäeva korraldatud enam kui 30 ettevõtte juhi küsitlusest selgus, et palgatõusu oodatakse keskmiselt 5%. Tänavuseks palgatõusuks ettevõtetes kujuneb Fontese hinnangul umbes kuus ja pool protsenti,

Teistest enam tõuseb palk järgmisel aastal transpordisektoris, küündides 10 protsendini. Samas on mitmeid, kes ei luba järgmisel aastal üldse palku tõsta.

Küsitletutest lubas kõige suuremat palgatõusu OG Elektra omanik Oleg Gross, kuni 30%. Samas on Grossi kaupluste müüjate palgad praegu ka väga madalad, jäädes nt Rakveres asuva Krooni Selveri müüjate palgast kaks korda väiksemaks.

Arvestada tuleks veel, et kuna tänavune inflatsioon jääb alla 2% ja järgmiseks aastaks prognoosib Eesti Pank 4% tarbijahindade tõusu, väheneb reaalne palgakasv veelgi.

Üldine arvamus oli, et palka hea meelega ei tõstetaks, aga seda on vaja teha johtuvalt olukorrast tööjõuturul, kus ettevõtjatega konkureerib avalik sektor, see on riigiasutused ja riigieelarvest rahastatavad asutused.

Ajalehe küsitluse tulemus kattub konsultatsioonifirma Fontes värske uuringuga, mis hõlmas 132 ettevõtet Eestis. Fontese uuringu järgi on palgatõusu ootus ettevõtetes tulevaks aastaks keskmiselt 6,3%, mis on vähem kui tänavu.

Eri sektorite kohta Fontes infot tasuta välja ei anna. Fonteses palgauuringutega tegelev konsultant Urmas Orula ütles, et ametipositsiooni osas on oodata tuleval aastal suurimat palgatõusu spetsialistidel ja väikseimat töölistel. Nende kahe grupi vahele jäävad keskastme juhid.

Kuna tõusevad mitmed eelarvest finantseeritavate asutuste, sh nt õpetajate palgad 12% ning lisaks on oodata edasist palgatõusu ka omavalitsustes, võivad palgad avalikus sektoris tõusta ka järgmisel aastal keskmisest enam.

Kuigi rahandusminister on lubanud järgmisel aastal riigiametnike palgatõusu külmutada, pole küllaltki üldisest riigieelarve seadusest võimalik sellele kinnitust leida.

Tähelepanuväärne, et valitsussektori jooksvad kulud suhtena SKTsse järgmisel aastal suurenevad – tänavuselt 2,26%-lt 2,9%-le.