Eesti Väikeettevõtluse Assotsiatsioon (EVEA) nimetas 1996. aasta ettevõtluse sõpradeks siseminister Riivo Sinijärve, Suurettevõtete Assotsiatsiooni tegevdirektori Jaak Saarniidu ja Rootsi Ekspordinõukogu Tallinna büroo direktori Toomas Käbini.

Sinijärv oli üks EVEA algatajaid ja esimene president. Eurointegratsiooni büroo juhatajana aitas ta kaasa EVEA integreerumisele Euroopa Liidu struktuuridesse, ütles Tallinna Raekojas toimunud tseremoonial EVEA tegevdirektor Ain Noormägi. Ta lisas, et siseministrina võib Sinijärv kaasa aidata Eesti regionaalpoliitika ja väikeettevõtluse arengule maapiirkondades.

Suurettevõtete Assotsiatsiooni tegevdirektor Jaak Saarniit pälvis ettevõtluse sõbra tiitli tegevuse eest Tallinna abilinnapea ja Pärnu linnapeana. EVEA tunnustas Saarniidu tegevust ettevõtluse arendamisel Pärnus ja Pärnu kui kuurortlinna maine tõstmisel, samuti paljude suurprojektide ellukutsujana Tallinnas, kus ta oli neli aastat abilinnapea.

Toomas Käbin on Rootsi Ekspordinõukogu Tallinna büroo direktor, Rootsi suursaatkonna esimene sekretär ning Rootsi Kaubanduskoja asutaja Eestis 1996. aastal. Kahe riigi kaubandussuhteid on ta edendanud 1988. aastast.

Ettevõtluse sõbra tiitel ja auhind antakse riigi-, ühiskonna- või poliitikategelasele, kelle tegevus on aidanud kaasa Eesti ettevõtluse arengule.

Varem on ettevõtluse sõbraks tunnistatud Liina Tõnisson, Toomas Sildmäe, Mati Meos, Vello Juhkov, Lennart Meri, Siim Kallas, Laine Tarvis, Peeter Tohver, Leo Salonen, Signe Ratso, Gunnar Lambing, Mart Aare, Igor Rõtov ja ülo Pärnits.

EVEA kuldmärgi pälvisid kuus assotsiatsiooni tegevusele kõige rohkem kaasa aidanud inimest: EVEA Panga krediidi- ja marketingidirektor Anatoli Beilinson, Pirita EXPO peadirektor Ilmar Haak, Riigikogu liige Toivo Jürgenson, Sõnumilehe majandustoimetuse juhataja Ester Shank, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Toomas Tamsar ning hotelli Viru tegevdirektor, EVEA president Toomas Niinemäe.

Niinemäe sõnul oli 1996. aasta Eesti ettevõtlusele kokkuvõttes edukas. "Ebastabiilsuse aeg hakkab ümber saama. Sisemajanduse koguprodukti näitaja tõestab, et ettevõtlus on õigel teel. Kuna ligi 90 protsenti Eesti ettevõtetest on väikeettevõtted, annab just väikeettevõtlus suure osa kogu majanduse tulemist," nentis ta.

Toomas Käbin avaldas lootust, et Eesti majanduses jätkub sama ettevõtjasõbralik keskkond, väheneb bürokraatia ning tugevneb seadusandlus.

EPL