Mais oli välisturgudel märgata mõningast olukorra stabiliseerumist. Euroopa Liidus paranes kõigi sektorite (tööstus, kaubandus, tarbijad) kindlustunne. Ekspordihindade osas ei toimunud kuises võrdluses samuti olulist langust. See aitas ettevõtetel vähesel määral kasvatada oma ekspordimahtusid, teatas statistikaamet.

Impordi osas toimus ka kuises võrdluses tagasiminek (-10%) ning aastane langustempo jäi aprillikuu tasemele (-41%). Selliste arengute tulemusena jõudis kaubavahetuse bilansi puudujääk rekordiliselt madalale tasemele, ulatudes vaid 0,5 miljardi kroonini. Eelmise kuuga võrreldes oli defitsiit 3,7 korda väiksem ja aastataguse ajaga võrreldes ligi kuus korda madalam. Alla ühe miljardi oli kaubavahetuse puudujääk viimati 2001. aasta mais, kuid see oli ka erandjuhus. Aastaringselt püsis defitsiit ühest miljardist madalamana viimati 1995. aastal.

Mais vedasid ekspordi kuist kasvu mineraalsed tooted, mida müüdi välisturgudele 1,9 korda enam kui aprillis. Ka nende ekspordi aastane langustempo aeglustus oluliselt (-14%ni). Eelmise kuuga võrreldes näitasid kümnendiku suurust kasvu keemiatooted ning paber ja pabertooted. Taimsete toodete eksport oli aprillist poole võrra suurem, samas nende osatähtsus koguekspordis on väike (1,5%). Veel oli kuises võrdluses väikese kasvuga meditsiini- ja mõõteaparatuuri eksport. Suurima osatähtsusega masinate ja seadmete väljavedu küll aastaga kahanes kolmandiku võrra, kuid eelmise kuuga võrreldes oli langus väike (-2%).

Olulisematest kaubagruppidest kahanes mais aastases võrdluses taas enim transpordivahendite sissevedu (-65%), metalle ja metalltooteid osteti sisse 60% vähem ning masinaid ja seadmeid poole vähem kui aasta tagasi. Kuises võrdluses kahanes metallide ja metalltoodete sissevedu minimaalselt, masinate ja seadmete ning transpordivahendite osas oli langus 13–14%. Vähene tarbimisaktiivsus hoiab madalal ka tarbekaupade impordimahtusid.

Järgneval kuul püsib kaubavahetuses madalseis. Samas Eesti konjunktuuriinstituudi küsitletud tööstusettevõtete juhtide ootused olukorra paranemise osas olid juunis juba mõõdukalt tõusnud. 6% ettevõtetest teatas juunis eksporttellimuste suurenemisest (mais 3%), kuid kasv tuli nende ettevõtete arvelt, kes eksportisid varem tavapärasel tasemel. 2/3 ettevõtetest ootas endiselt eksporttellimuste vähenemist.