Taotlusi hindas viiekümnest eksperdist koosnev komisjon, kuhu kuulusid rahvusvaheliselt tunnustatud vastavate valdkondade teadlased ja üldeksperdid, lisaks siseriiklikud majanduseksperdid, teatas EAS.
Kõigi taotluste hindamisel peeti esmatähtsaks loodavate keskuste võimekust tuua turule uusi innovaatilisi tooteid ja teenuseid.

„Nii arvukat ja esinduslikku ekspertide kogu kokku kutsudes lähtusime tehnoloogia arenduskeskuste rollist ja potentsiaalist mõjutada Eesti ettevõtete konkurentsivõimet,“ ütles EASi innovatsioonidivisjoni direktor Ilmar Pralla.

EAS alustab peagi ekspertide poolt positiivse hindamisotsuse saanud taotlejatega läbirääkimisi, ametlikud rahastamisotsused tehakse mai lõpus.
Toetuseelarvest lähtudes rahastatakse kuni kaheksat positiivse hindamistulemuse saanud taotlejat, millele lisanduvad ligi saja partnerettevõtte kaasfinantseeringud.

Tehnoloogia arenduskeskused on ettevõtete ja kõrgkoolide koostöös loodud uurimisasutused, mille põhitegevuseks on ettevõtete tootearenduseks vajalik uurimistöö.
Euroopa Regionaalarengu Fondist rahastatava tehnoloogia arenduskeskuste programmi eelarve aastani 2013 on miljard, maksimumsumma ühe arenduskeskuse kohta 120 miljonit krooni.

Keskuste moodustamises soovivad osaleda kõik Eesti teadusasutused ja ülikoolid, samuti tunnevad huvi partnerluse vastu välismaised uurimisasutused.
Partnerettevõtetena osalevad taotlustes üle 110 nii Eesti kui ka välismaise ettevõtte, kes kavandavad lisaks toetusele omalt poolt arendustegevusse investeerida 1,5 miljardit krooni. Taotluste esitamisel oli kõige aktiivsem IT-sektor, tark- või raudvara arendamisega on seotud kolmandik projektidest.
Ent esitati ka energeetika, biotehnoloogia ja materjaliteaduse probleemistikuga tegelevate arenduskeskuste plaane.

Alates aastast 2004 on EAS toetanud ligi 200 miljoni krooniga viie tehnoloogia arenduskeskuse tegevust.
Nendeks on Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus, ELIKO Tehnoloogia Arenduskeskus, Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskus ja Eesti Nanotehnoloogiate Arenduskeskus.