Pangad soovitavad nii eraisikutest kui ettevõtetest klientidel kõigepealt rahaline seis ja väljavaated selgeks teha. Samuti soovitatakse pangaga varakult ühendust võtta, sest sedasi on valikuid rohkem.

"Mõne sektori ärikliendid on meil maksepuhkuse võimalusi uurinud ja ka juba taotlusi esitanud. Likviidsusraskuste korral on maksepuhkuse pakkumine tavapärane protsess," teatas Luminor.

"Kui klient pöördub oma murega varakult meie poole, siis saame kaaluda, mis on ettevõttele parim lahendus just selles konkreetses olukorras. Kui eluasemelaenu klientidele pakume vajadusel maksepuhkust kuni kuus kuud, siis äriklientide puhul on maksepuhkuse struktureerimise ja selle pikkuse variante mitmeid."

Liigselt survet pangakohustuste näol ei tule?

"Võib eeldada, et teatud ettevõtted, eriti sektoritest nagu majutus-toitlustus, meelelahutus, transport või Hiina tarnetega seotud tööstusettevõtted, on täna keeruliste valikute ees. Soovime, et nende raskete otsuste tegemisel ei tunneks ettevõtjad liigset survet pangakohustuste poolt," teatas LHV.

LHV arvates on Kredexi tugi väga oluline. Suuremahuline käendusprogramm koroonaviiruse ja eriolukorra mõju all kannatanud ettevõtetele käendamaks uusi käibekapitalilaene 90-100% ulatuses oleks LHV hinnangul vähim, mida riik täna majanduse heaks teha saaks.

See oleks ka maksumaksja vaates kasulik, kuna ei tekiks olulisi kulusid. Teatavasti on Kredex oma tegevuste üleselt kasumlik ja käendus ei nõua otseselt kohe kapitali välja käimist. Pangad on klientidele lähedal ja valmis käenduse olemasolul laene andma.

Eelmise majanduskriisi kogemused aitavad

„Me oleme juba oma klientidega kontaktis olnud, praegusel hetkel on nende suhtumine rahulik. Paljudel on möödunud majanduskriisist kogemus olemas, kuidas kiirkorras muutunud olukorrale reageerida, näiteks võib olla vajadus olla kulude kärpimiseks, mängida ümber tarneahelad,“ ütles Swedbanki ettevõtete panganduse juht Liisi Himma.

„Maksepuhkuste vajadust hetkel ei ole veel tuvastanud, aga kui see vajadus peaks tekkima, siis vaatame iga juhtumit erinevalt ja püüame leida sobivaima lahenduse. Samuti soovitame tungivalt, et kõik ettevõtted oma talitluspidevuse plaanid läbi vaataksid, see puudutab viiruse tõkestamise meetmeid, kriitilised funktsioonide säilitamist, töötajate asendamine ja hajutamist.“

Kodulaenajad võtavad mõtlemisaega

„Swedbank ei ole kokkulepitud laenulepingu allkirjastamise osas ringi mõelnud,“ ütles Swedbanki eluasemelaenude valdkonna juht Anne Pärgma eraisikulaenude kohta. „Küll aga on arusaadavatel põhjustel mõned laenusoovijad ise panga poole pöördunud, et võtavad tehingu tegemise osas aja maha. Juba praegu on laenutaotlusi tulnud märgatavalt vähem, kui tavapäraselt.“

Seoses väljakuulutatud eriolukorraga mõeldakse rohkem, kas laenu üldse võtta ja millised on laenu võtmisega kaasnevad riskid. Hinnata tuleb sissetuleku jätkusuutlikkust ning valitud vara likviidsust kinnisvaraturul. Kui tavapäraselt räägitakse võimalikest riskiolukordadest, siis tänased laenuvõtjad ja ka pank hindavad neid riske eriti hoolikalt.