Ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste rääkis Päevaleht Online’ile, et kokku on linnale esitanud taotluse sotsiaalsete töökohtade loomiseks 14 ettevõtet. „Kaks ettevõtet on leidnud meetme endale sobiva oleva ja esitanud ka uued taotlused,“ märkis Teniste, et ettevõtete huvi asja vastu pole sugugi kasin.

Suur osa sotsiaalsete töökohtade toetust taotleva ettevõtte esindajad on Teniste sõnul käinud eelnõustamisel, mistõttu on kõik laekunud taotlused vastanud nõuetele ning komisjonil on jäänud üle need vaid rahuldada.

Praeguseks on ettevõtlusamet sotsiaalsete töökohtade loomise toetust välja maksnud kümnele ettevõttele ligi 60 sotsiaalsel töökohal töötava töötaja eest ning Teniste kinnitusel lisandub pidevalt sotsiaalsetel töökohtadel töötavaid inimesi juurde.

Teniste sõnul on linnal võimalik ühes ettevõttes toetada 5-30 sotsiaalsel töökohal töötava Tallinna elaniku töö tasustamist 6-12 kuu jooksul. Töökohale asunu teenib maksimaalselt kehtiva alampalga määra, mis on 4350 krooni.

Tea kirjastus, kus esimesed viis inimest on juba kuu aega saanud sotsiaalsete töökohtade raames tööd teha, seni oma otsust kahetsema ei ole pidanud. „Praegu on viis inimest meil tööl ja plaan on kokku tööle võtta kümme inimest müügikonsultandi kohale,“ rääkis kirjastuse personalijuht Kaia Savisto Päevalehele.

Kunstlikul töö tekitamisel poleks mõtet

Abiprojekti raames töölepääsenutel tuleb kirjastuses telefoni teel uusi raamatuid tuvustada nõnda, et inimesed neid endalegi soetada tahaksid.

Kuna töökohtade käikulaskmisest saab kirjastuses vaevalt kuu aega täis, on Savisto sõnul pisut vara veel öelda, kas taoliste töökohtade loomine on end juba õigustanud. „Võib-olla on veel pisut vara öelda, aga mõned neist on end juba tõesti väga tugevalt õigustanud,“ kinnitas ta.

Sotsiaalsete töökohtade loomine linna toetusel on Savisto sõnul iseenesest väga tänuväärt ettevõtmine. „Kui neid (töökohti – toim) kunstlikult luua, pole sel mõtet, aga kui töötuid inimesi seeläbi tõepoolest väheneb, siis on see igati tänuväärt nähtus,“ arvas ta.

Lisaks Tea kirjastusele loodi sotsiaalseid töökohti ka MRP Linna Liinides, Jaaksoni linnahoolduses, Ühisteenustes, Harjumaa Liinides, Mustamäe Haljastuses, Kesklinna Parkides, Comarketis, Adelan Prügivedudes, Veolia Keskkonnateenustes, SOL Eestis, SEBEs, W-Glass’is, ja OG Elektra OÜ-s.

Sotsiaalsete töökohtade toetuse loomise osas ei anta toetust põllumajanduse, jahinduse ja metsandusega tegelevaid ettevõtetele. Välistatud on ka kalapüük, vesiviljelus ning joogi- ja tubakatoodete tootmine ja hasartmängude korraldamine.