Rakvere Lihakombinaadi tütarettevõtte Rakvere Farmid tootmisjuhi Mati Tuvi sõnul on ettevõttes rakendatud karmid bio-ohutuse meetmed, millest eranditult kõik töötajad ja lepingupartnerid peavad kinni pidama. "Me oleme niiöelda täielikus lahinguvalmiduses juba viimsed paar kuud, kui juba Lätis hakkasid katkujuhtumid tihenema," rääkis ta.

Farmide territooriumid on praegu suletud ning võõraid inimesi sinna ei lasta, väljaarvatud teenindav transport, ja kõikides farmides on desovannid.

Rangeid turvalisusõnudeid peavad täitma ka söödatootjad. Nagu farmideski, käivad Rakvere farme söödaga varustava Scandagra Eesti tootmisdirektori Rivo Penti sõnul kõik söödatootja juures kõik autod läbi desoväravate.

Veterinaar- ja toiduameti teatel on tänase seisuga saanud kinnituse ka teine sigade aafrika katku juhtum Eestis, seekord Viljandimaal Tarvastu vallas.

„Arvestades taudi olemasolu meie metssigade populatsioonis ja selle senist kiiret levikut naaberriikides, oleme valmis uute juhtumite avastamiseks,“ütles veterinaarameti peadirektor Ago Pärtel. „Põhiküsimus on, kas ja kuidas on võimalik tõkestada taudi levikut metssigade hulgas ning vältida selle jõudmist kodusigadeni.“