Aprilli lõpupäevil teatas Raepress, et Tallinna ja Harjumaa piletisüsteemi hankekomisjon tunnistas edukaks globaalsest majanduslangusest räsida saanud Business IT Partneri ja Türgis tegutseva Kentkarti ühispakkumise. Üllatav on, et Tallinn ja Harjumaa nõustusid ühistranspordi ja turistidele mõeldud Tallinn Cardi ühise elektroonilise piletisüsteemi ning selle neljaaastase haldamise eest välja käima 8,7 miljonit eurot, samas kui Ühendatud Piletid oleks sama asja eest küsinud vaid 4,5 miljonit eurot ning WebMedia rohkem, kuid võidupakkumisest siiski vähem, kirjutab Äripäev.

Eriti üllatav on aga, et aastaid Tallinna ühistranspordi kasutamiseks ID-pileteid müünud Ühendatud Piletite AS ja WebMedia kõrvaldati otse enne võitja väljakuulutamist hankemenetluselt. Väidetavalt ei vastanud nende pakkumised esitatud nõudmistele. Ühendatud Piletite juhatuse esimees Ain Järv ütles, et sellise otsuse tagamaad on neile nii sisuliselt kui ka juriidiliselt arusaamatud. “Kuna oleme Tallinnale teenust pakkunud juba aastast 2004, teame, kuidas peab see süsteem olema üles ehitatud,” selgitas Järv. “Viimase momendini oldi meiega rahul, räägiti, et on üks hindamiskriteerium ja see on hind. Tuleb aga välja, et ühel hetkel ei olnud hind enam oluline.” Järv lisas, et talle tundub, nagu oleks algul püütud manipuleerida ootamatult mängu toodud hindamisvalemiga ja siis tuli WebMedia, kes püüdis valemist üle kavaldada. “Lõpuks lükati mõned pakkumised kõrvale ja kuulutati võitjaks kõige kallim,” lausus Järv.

“Ühendatud Piletid pakkusid täpselt seda, mida küsiti. Maksma oleks see läinud vaid 4,5 miljonit eurot ja kui oleks lisandunud ID-pileti süsteem, oleks seegi lahendus maksnud üle miljoni euro vähem kui võidupakkumine,” rääkis Ühendatud Piletite ärivaldkonna juht Lennart Leht.

Järve sõnul võib vaiete läbivaatamine viia nii uue võitja väljakuulutamise kui ka hanke tühistamiseni. “On võimalik, et võiduotsus tühistatakse, aga on võimalik ka see, et kogu hange tühistatakse,” ütles ta. Juhatuse liige Tiit Anmann märkis WebMedia pakkumise ja hanke tulemuste vaidlustamise kohta, et ei taha sellest enne vaidluste lõppemist rääkida.