Eestis võib esimese kvartali avalike tehinguandmete baasilt oodata lausa hüppelist kasvu nii tehingute arvult kui ka mahult.

Analüüsi põhjal kasvab huvi tehingute vastu tänavu 5 protsenti ning tehingute läbiviimise võimekus suureneb 17 protsenti. Eelmisel aastal jäi huvi kasv vaid ühe protsendi juurde.

Alust optimistiks annab ka tõik, et KPMG Internationali andmetel kasvas tänavu esimeses kvartalis tehingute keskmine väärtus tervelt 42 protsenti, ulatudes viimase kümne aasta kõrgeima näitaja, 124 miljoni USA dollarini.

„Nõudlus korralike varade ja ettevõtete järele püsib kõrge ning seda toetavad soodsad kapitaliturud ja madalad intressimäärad. Olgu siis tegu väga likviidsete suurkorporatsioonidega või siis uusi tehinguid otsiva erakapitaliga, M&A-turul tegutsejad on aktiivsed ja tõstavad ettevõtete hinnataset,“ ütles KPMG Internationali M&A valdkonna globaalne juht Philip Isom.

„Ükskõik kui suurt kära ei tehtaks globaalse geopoliitika vallas, siis piiriüleseid, eriti keskmise suurusega tehinguid see oluliselt ei mõjutanud,“ sõnas KPMG Internationali tehingute nõustamise globaalne juht Leif Zierz. „Tulenevalt üha kasvavast muutuste ja innovatsiooni survest on tänavu oodata tehnoloogiaga seotud tehingute aktiivsust.“

„Eestis tehti tänavu esimeses kvartalis lausa 60% rohkem M&A-tehinguid kui eelmisel aastal samal ajal. Kuigi enamuse tehingute maht ei ole avalik informatsioon, on käesoleval aastal juba toimunud Eesti mõistes suuri tehinguid, nagu näiteks Magnetic MRO müük Guangzhou Hangxin Aviation Technologyle, Santa Monica Networksi ostmine Elisa poolt ning Euro Oili müük Alexela Oilile või siis Hansaposti ja Hobby Halli ühinemine. Samuti on mitmed meile teada olevad suurtehingud closingule lähedal ning kõik märgid viitavad sellele, et tänavu on oodata M&A tehingute viimase kümne aasta rekordit,“ ütles KPMG Balticsi M&A ja ettevõtte rahanduse teenuste juht Imre Visse.