"Kapitali konverteerimine sel aastal on soovituslik, sest lihtsustatud korra alla minev muudatus on aasta lõpuni riigilõivuvaba. Kapitali võib eurodesse konverteerida ka järgmisel aastal, kuid siis tuleb juba tasuda riigilõiv," ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv Delfile.

Uuest aastast maksab osa- või aktsiakapitali konverteerimine ettevõtjaportaalis juba tavalise muudatuse hinna ehk 17.89 eurot.

"Juhul kui kapital on 2012. aastal registriandmetes kirjas endiselt kroonides ja soovitakse teha näiteks põhikirja muudatust või suurendada või vähendada kapitali, siis ei kanta registrisse muudatusi enne, kui kapital on muudetud eurodesse," selgitas Talv.

Osa- või aktsiakapitali ei arvutatud 2011. aasta alguses automaatselt eurodeks, kuna see oleks tekitanud ümberarvutatuna mittetäisarvulised summad, samas aga kehtiv regulatsioon lähtub sellest, et osa- või aktsiakapital ning osa või aktsia nimiväärtus saab olla ainult täisarv. Samuti oleks automaatne ümardus nihutanud paigast ühingusisesed osalusproportsioonid, mistõttu tulebki osa- või aktsiakapital konverteerida ettevõtjal enda juuresolekul.

Põhikirja ja osa- või aktsiakapitali suuruse registreerimiseks äriregistris on vaja esitada äriregistrile vastav avaldus koos kogu muudatuste tegemise aluseks oleva dokumentatsiooniga. Avaldust on võimalik esitada kas e-äriregistri ettevõtjaportaali või notari kaudu.