Toomas Lepa ajal sõlmitud leping “Ööpanoraami” tootmise kohta kehtis, olgugi et pärast esimest saadet ütles ETV peadirektori kohusetäitja Tiina Kangro, et see ei vasta ETV normidele ning enam eetrisse ei pääse. Kehtiva lepingu järgi kohustus ETV võimaldama Lunavistal kasutada oma salvestustehnikat. See oli ka põhjus, miks Lunavista järgmiste saadete salvestusi ära ei jätnud. Hoolimata ähvardustest saatis ETV ka eelmine kord tehnika kohale ning Lunavista lootis sellele eilegi.

“Me saime ETV tehnikajuhilt Vello Reililt teate, et Tiina Kangro otsusega ei tohi meile tehnikat välja saata,” rääkis saate produtsent Tiit Rammo, kes pidi päeva jooksul kätte saama saatesse kutsutud, vabandama nende ees ja neile ära ütlema. “Kõiki aga ei olnud võimalik enne salvestuse algust kätte saada ning situatsioon oli väga piinlik,” lisas ta.

Seda, et tehnikat ei saada, selgus salvestuspäeval. Reedel, pärast tööpäeva lõppu, saatis ETV Lunavistale faksi, kus oli kirjas, et kuna kõik juhatuse liikmed pole “Ööpanoraami” tootmiseks sõlmitud lepingut heaks kiitnud, on see üldse õigustühine. “Selline ootamatu taktikamuutus oli väga üllatav,” ütles Lunavista advokaat Andres Hallmägi. “ETV ja Lunavista on teinud saate tootmiseks pool aastat koostööd, esimesele salvestusele tehnika saadeti, isegi rahasid kanti üle ning nüüd leitakse, et piltlikult öeldes pole mingit lepingut kunagi olnudki.” Antud juhul asume lepingu tunnustamise asjus ilmselt kohtuteele,” ütles Hallmägi.

Alternatiivina pakkus ETV juhatus, et kui “Ööpanoraami” tootjad esitavad neile avalduse lepingu kinnitamiseks ning juhatus seda ka teeb, võib saate tootmine kunagi jätkuda.

Produtsent Tiit Rammo sõnul on ennatlik öelda, kas saade kolib mõnele teisele kanalile. “Meil on tipptegijate tiim ning ma arvan, et “Ööpanoraam” on väärt, et seda edasi teha.” Teistel kanalitel eetrisseminekut takistavad rahastajatega sõlmitud lepingud, mille kohaselt “Ööpanoraam” läheb eetrisse suurima vaatajatehulgaga ETVs.

“Me koostasime Lunavistale kirja, milles selgitasime asjaolusid, miks saade ei jätku,” lausus Tiina Kangro. Ta ei välistanud, et tulevikus tehakse sama tootjaga koostööd teise saate ja lepinguga, kuid “Ööpanoraamiga” on lõpp.

Argo KASELA