Eesti Televisiooni (ETV) juhatuse esimees Aare Urm ütles ETAle, et kuna valitsus ei garanteeri telejaama 45 miljoni krooni suurust laenu, on ETV sunnitud alates jaanipäevast saadete edastamise lõpetama. Samas ei saa me rääkida ka Eurovisiooni lauluvõistluse korraldamisest, lisas Urm.

Kuigi valitsuse nõupidamisel otsustati, et toetatakse 37 miljoni krooni suuruse laenu garanteerimist, seati sellel teatud lisatingimused, mis olukorda ei lahenda, vaid lükkavad edasi tulevikku.

Valitsuse seadis riigigarantii laenu andmiseks tingimuse, et kultuuri-, justiits- ja rahandusministeeriumi koostöös tuleb välja töötada seaduseelnõu ETV ja Eesti Raadio (ER) liitmiseks üheks avalik-õiguslikuks ringhäälinguorganisatsiooniks. Teiseks tingimus oli, et tuleks nõustuda riigiga sõlmima riigieelarvest eraldiste kasutamise leping.

"Kuna neid tingimusi nädalaga otsustada ei jõua, tähendab see seda, et ETV ei saa korraldada Eurovisiooni lauluvõistlust ja teist korraldajat Eestis pole," nentis Urm.

Valitsus nõustus täna ringhäälingunõukogu esitatud taotlusega algatada Riigikogu otsuse eelnõu ETV poolt võetavale laenule riigigarantii andmiseks 37 miljoni krooni suuruses summas.

"Valitsuse otsus on demagoogiline, mis ei lahenda olukorda, vaid lükkab probleemi edasi, kuna ETV ja ER liitumisest rääkisime juba möödunud aastal, mis pole tänaseni teostunud ning riigi eelarvest eraldiste kasutamise lepingul puudub igasugune vorm," nentis Urm.

Valitsuse nõupidamisel otsustati, et 37 miljoni krooni suuruse laenu tähtaeg on 10 aastat ning ETV-le antakse laenu tagasimakse puhkust üks aasta arvates laenu kättesaamisest.