Ringhäälinguseaduse muutmisega kehtestatakse eratelevisioonidele väljastatavatele ringhäälingulubadele tasu, mis on üheks eelduseks Eesti Televisiooni (ETV) programmides reklaami edastamise lõpetamiseks, teatas valitsuse pressibüroo.

Erajaama Kanal 2 peadirektor Urmas Oru ütles reedel ETAle, et nimetatud seaduse-eelnõu on jätk tänavu 30. aprillil sõlmitud neljapoolsele kokkuleppele, millega erakanalid ise ETV reklaami kompenseerimist soovisid. "Kui mõni aeg tagasi maksid samuti eratelekanalid ETV reklaami kinni, siis see põhines ainult lepingulisel suhtel, mille rikkumise eest olid sanktsioonid määratlemata," ütles Oru. "Seadus aga on kõigile täitmiseks."

Neljapoolse kokkuleppe sõlmisid riiklik ringhäälingunõukogu, kultuuriministeerium, Eesti Ringhäälingute Liit ja sõltumatud produtsendid.

Oru sõnul korrastab ETV reklaamist loobumine teleturgu, kuivõrd praegu on ETV mitte avalik-õiguslik, vaid samuti osaliselt kommertskanal. "Reklaami kompenseerimise majanduslik efekt selgub tuleval aastal," lisas Oru.

Eraringhäälingutelt ringhäälingulubade eest riigieelarvesse laekuvad summad on mõeldud avalik-õiguslikule ringhäälingule eraldatava toetuse suurendamiseks, kompenseerimaks reklaami edastamisest loobumisega seonduvat tulude vähenemist ning võimaldamaks luua mitmekülgsemat ja kvaliteetsemat programmi.

Samuti määratakse eelnõuga teleorganisatsioonide minimaalne saatemaht ja reguleeritakse ringhäälingulubade väljaandmise korda.

Eelnõu kohaselt muutuvad tasulisteks vaid eratelevisiooni ringhäälinguload. Eraraadiote ringhäälinguload ei muutu tasulisteks, kuna praegu töötatakse välja üleriigilise-, regionaalse- ja kohaliku leviga raadiosagedusvõrkude uut riiklikku planeeringut ning enne selle valmimist pole otstarbekas kavandada muutusi eraraadiotele.