“Ringhäälingunõukogu lähtub praegu seisukohast, et järgmisel aastal tuleb reklaam ETV-sse alles jätta,” ütles BNS-ile ringhäälingunõukogu esimees Tiit Sinissaar.

Neljapäeval koos olnud nõukogu tõdes Sinissaare sõnul, et idee realiseerimiseks ollakse seadustega ajahädas.

Ta selgitas, et avalik-õiguslikust ringhäälingust reklaami väljaviimine eeldab seadusemuudatust või uut ringhäälinguseadust, kuid valitsus pole riigikogule ühtegi vastavat eelnõu esitanud.

“Ja kui sügisel õnnestukski seadusemuudatus riigikogus vastu võtta, on tuleva aasta riigieelarvega juba põhitöö tehtud,” rääkis Sinissaar. Ta lisas, et samas peavad riigieelarve koostajad kindlalt teadma, kas ETV-st kaob tuleval aastal reklaam. Vastavalt saab siis planeerida riigilt tuleva toetuse suurust.

Neljapäeval lükkas ringhäälingunõukogu tagasi ka ETV esitatud tuleva aasta eelarveprojekti. “Nad soovisid riigieelarvest liiga palju raha,” tunnistas Sinissaar. Täpsetest numbritest ei soostunud ta rääkima, viidates, et see tekitaks asjaosalistes liigset segadust ja pingeid.

Kultuuriministeeriumi juures tegutsenud töögrupp jõudis aprilli lõpus muud avalik-õiguslikku ringhäälingut puudutavates küsimustes seisukohale, et järgmisest aastast ETV enam reklaami ei näita.

Idee oli kehtestada eratelejaamadele litsentsitasu, millega oleks ETV-le kompenseeritud saamata jääv reklaamitulu.