Kui neljapäeval oli kuue kuu Euribor 1,385 protsenti, siis reedel oli see 1,475 protsenti, kirjutab Äripäev.

SEB eraisikulaenude äriarendusjuht Triin Messimas tõdes, et ujuva baasintressiga seotud laenumaksete muutumise riski maandab laenuintressi fikseerimine pikemaks perioodiks, kuid see ei ole tingimata väiksema intressikulu garantii. Nimelt selgub fikseerimise otsene kasulikkus alles fikseeringu lõpus, sõltudes sellest, kuidas ja mil määral selle ajaga turuintressid muutusid.

"Tuleb arvestada, et olemasoleva laenu intressi fikseerimine toob kohe kaasa suuremad laenumaksed. Samuti võib fikseeritud intressi kokkulepitust varem ujuvaks muutmine või laenu ennetähtaegne tagasimaksmine tuua kaasa arvestatava kulu," rääkis Messimas.

SEB on laenu andes arvestanud intressimäärade tõusu riskiga, st laenusaaja maksevõime kalkulatsioon tehakse tegelikust intressimäärast vähemalt 2 protsendipunkti võrra kõrgema intressimääraga. "Baasintressi kõikumine ei tohiks seega muuta laenukohustust kliendile üle jõu käivaks," ütles Messimas.

Ootamatu Euribori tõusuga seotud intressiriski maandamine ei tohiks eluasemelaenu võtjale olla hooajaline tegevus, ütles Nordea peaökonomist Tõnu Palm. "Intressiriski maandamine on kui sõiduauto kindlustus, eesmärk on stabiilsus ja kindlus intressikuludes, mitte spekuleerimises, kas saada turuintressidega võrreldes võitu või mitte," selgitas Palm.