“Eurota oleksid meie majandused märksa halvemas seisus,” ütles Credit Agricole analüütik Pascal Blanque.

Natexis Banques Populaires analüütik Marc Touati ütles, et euro nõrkus on olnud ühisrahale strateegiline probleem, aga samas on ühisraha olnud edukas riikidevahelises kaubavahetuses.

Ilma eurota oleks finantsprobleemid eurotsooni kahe aasta vältel kõigutanud ning liikmesriikde majanduskasvude vahed oleksid olnud väga suured.

Eurota oleks Prantsusmaa olnud sunnitud intressimäärasid tõstma, Itaalia aga oleks olnud sunnitud intressimäärasid alandama ja liiri devalveerima, et eksporditurgudel konkurentsivõimet tõsta.

Konkurentsivõime tõstmise eesmärgil toimunud devalvatsioonid on varem tekitanud ebaterve konkurentsi Euroopa riikide vahel, euro on aidanud sellest probleemist üle saada.

Lõppev aasta on olnud ühisrahale väga heitlik. Euro on kogu aasta hoidnud investorite närve pingul, vajudes oktoobris kõigi aegade madalaima taseme 0,82 dollari lähedale. Seega kaotas euro aasta algusega võrreldes viiendiku väärtusest.

Aasta lõpupoole on euro Ühendriikide majanduskasvu aeglustumise mõjul tugevnema hakanud, kerkides üle 0,93 dollari taseme.