“Nii Eesti Panga kui ka valitsuse eesmärk kiireks liitumiseks Euroopa rahaliiduga pole meie andmeil ohus,” ütles keskpanga president Vahur Kraft. “Oleme selgelt sätestanud, et 2006. aasta keskpaigaks oleme tehniliselt valmis eurole üle minema.”

Kraft lisas, et eurole üleminek ei sõltu ainult Eestist, vahendab Eesti Päevaleht. “See on mitmepoolsete läbirääkimiste teema.”

Panga president lisas, et eeldatavasti saame lähitulevikus Euroopa majandus- ja rahaliidu liikmeks ning sellele järgneb valuutavahetusmehhanismi periood. “Sel ajal ei või me kasutada valuuta vahetuskurssi konkurentsieelisena ja tegelikult pole me seda praegugi nii kasutanud. Euro vahetuskurss peab sel ajal olema fikseeritud, kuid see on meil juba praegu fikseeritud. Peame majandus- ja rahaliiduga liitumiseks näitama, et meie riigi majandus on kohanemis- ja konkurentsivõimeline.”

Samas pidasid keskpanga president ja asepresidendid oluliseks, et Eesti peab omama riigireserve ning neid ka kasvatama. “Tihti unustatakse, et reservid on seotud majanduse mahuga,” lausus asepresident Märten Ross. “Mida suurem majanduse maht, seda suurem risk ja ka reserve peab rohkem olema.”

Krafti sõnul võiks stabiliseerimisreservi suurus olla kümme protsenti SKP-st.

Valitsuse kava eelmisel aastal ülelaekunud 1,1 miljardi krooni jagamist pensionireservi ja haridusinvesteeringute vahel pangajuhid ei laitnud. “Eelmise aasta suur ülejääk tuleb ilmselt lisaeelarvete kaudu kuhugi suunata, aga oluline on silmas pidada, et lisaeelarvega ei suurendataks sisenõudlust,” märkis Kraft.