Euroapteegi juht teatas pressiteate vahendusel, et ettevõtte prioriteet on valmistuda struktuurseteks reformideks, et jätkata apteegiteenuse osutamist ka pärast 1. aprilli.

"Apteegireformi protsess on täielikult liiva jooksnud. Vähem kui kaks kuud enne praeguse seaduse jõustumist ei suuda Eesti Apteekide Ühenduse esimees ega ka poliitikud leida olukorrale mitte mingisugust mõistlikku lahendust," sõnas Euroapteegi juhatuse esimees Oksana Kostogriz.

Euroapteegi juhi sõnul tuleks kogu senine reformiplaan tühistada ja seejärel asjaosalisi kaasates puhtalt lehelt uuesti ette võtta. "Sisuliselt oleme olukorras, kus jõustub seadus, mida ei taha ükski turuosaline ega riik. Riigikogusse jõuavad parandus- ja muutmisettepanekud, mille ulatus on ühest äärmusest teise. Tegu on täiesti pretsedenditu olukorraga, kus protsessil pole omanikku, aga ometi minnakse sellega lõpuni," rõhutas Kostogriz.

Euroapteegi hinnangul pole ka Eesti Apteekide Ühendus seisnud lõpptarbija huvide eest. "Meie eesmärk on jätkuvalt pakkuda kliendile taskukohaseid ravimeid. Miskipärast on riik ja Eesti Apteekide Ühendus selle eesmärgi unustanud," selgitas Euroapteegi juht.

Ühendus kriitikaga ei nõustu

Ühenduse juht Timo Danilov ütles kriitikat kommenteerides lühidalt, et nende liidu peamine mõte ongi tarbijate huvide eest seismine ning ei oska Euroapteegi lahkumist kommenteerida. "Siin ei olnud mingeid tülisid ega lahkhelisid. Meile laekus [lahkumis]avaldus ja nüüd lugesin ka ise nende teadet," rääkis Danilov Ärilehele. "Mul pole õrna aimugi, kuidas neil õnnestub apteekidega pärast 1. aprilli jätkata."

Euroapteegi turundusjuht Andres Reimand ütles Ärilehele, et kuna olukord ongi nii segane ja tegelikult ei tea keegi, mis 1. aprillist saab, siis proovibki ettevõte erinevaid versioone ette valmistada. Reimand selgitas, et nende plaan on leida apteekreid, kes tahaksid apteekide pidamist jätkata ja seda frantsiisina Euroapteegi nime all.

Euroapteek suunab energia apteekide lahtihoidmisesse

"Me oleme oma organisatsioonis eeltööd teinud ja küsinud apteekritelt - tagasiside on erinev. Sooviavaldusi ise apteeki pidada on, aga kas senine kool ja elu on nad ettevalmistanud ka äriüksuse iseseisvaks majandamiseks? Siin tahamegi neid igakülgselt toetada," seletas Reimand.

"Avalikud suhted ja poliitikategemine ei ole meie põhitöö. Nüüd nägimegi, et 1. aprillini on nii vähe aega, et see aeg, mida kulutasime enne ühenduse peale kulus, tuleb suunata maja sisse."

Euroapteegi esindajate selgitustest hoolimata jäi siiski segaseks, millist tulemust apteegikett tänase planeeritud reformi asemele taotleb või kas üldse.

"Kõik seni pakutud lahendused on poolikud ja ei lahenda probleemi. Tuleks aeg maha võtta, kokku tulla ja rahulikumas tempos läbi arutada, kuidas on mõistlik reformiga edasi minna," jäi Reimand endiselt üldsõnaliseks.

Euroapteek, millel on Eestis 74 apteeki, kuulub leedukate Euroapotheca gruppi, mis omakorda kuulub Maxima omanikule Vilniaus Prekybale.

Apteekide Ühenduse liikmed on veel:

  • Apotheka (Terve Pere Apteek OÜ) - omanikfirma MM Grupp OÜ, mille enamusosanik on suurärimees Margus Linnamäe;
  • Benu Apteek (Benu Apteek Eesti OÜ) - omanikfirma Tamro Baltics, kuulub hiiglasliku Saksa päritolu farmaatsiagrupi PHOENIX alla;
  • Südameapteek (Pharma Holding OÜ) - omanikfirma Rootsi ettevõte Pharmaswed AB, mis kuulub salapärasele Rootsi miljardärile Oskar Tomas Svenssonile.