Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles ETAle, et tegemist on rutiinse kontrolliga, mille käigus tutvutakse riikliku järelevalve korraldusega, seadusandlusega, laboritega, veterinaarasutuste ja farmidega, kus vaadatakse hügieeni- jm nõuete täitmist. Viimati käisid Euroopa Komisjoni inspektorid Eesti piimandust kontrollimas mõne aasta eest.

2000. aasta lõpul oli Eestis 44 piimatöötlusettevõtet, neist 27 võimsusega, mis lubab töödelda aastas üle kahe miljoni tonni toorpiima.

Euroopa Liitu eksportimise luba on praegu üheksal ettevõttel: AS Põlva Piim, TÜ E-Piim Järva-Jaani Meierei, AS Tapila Laeva Meierei, AS Rapla Dairy (endine Lacto),TÜ E-Piim Põltsamaa Meierei, AS Võru Juust, AS Rakvere Piim Annikvere jaoskond, AS Saaremaa Liha- ja Piimatööstus, Tori-Selja Piimaühistu.

Pärteli sõnul pole praegu rohkem ettevõtteid euroluba taotlemas. Põllumajandusminister Ivari Padar on öelnud, et eelmisel aastal kasvas Eesti piimatoodete eksport Euroopa Liitu 2,6 korda, sel aastal peaksid kvoodid veel kolm korda suurenema. Pärtel märkis, et probleem on Eestis väikeses lehmade arvus.

Pärtel oletas, et küllap mingeid puudusi võivad Euroopa inspektorid ikka leida, kõige ekstreemsem variant oleks aga see, kui tunnistatakse olukord ebarahuldavaks ja peatatakse kogu piimatoodete eksport Euroopa Liitu. Pärtel loodab, et nii siiski ei lähe.

Põllumajandusministeeriumi andmeil oli eelmise aasta üheksa kuu seisuga Eesti piimatööstuses ametis neli protsenti töötlevas tööstuses hõivatuist. Keskmine palk piimatööstustes oli II kvartalis 5114 krooni, mis oli 100 krooni võrra kõrgem riigi keskmisest palgast töötlevas tööstuses.