New Yorgis Euroopa ühise välispoliitika mulluse aasta kokkuvõtet tutvustades, märkis üks selle autoritest, Washingtonis asuva Brookingsi sihtasutuse analüütik Justin Vaïsse, et eurokriis nõrgendas oluliselt Euroopa välispoliitka üht peamist hooba - nn Euroopa pehmet võimu ja selle kasutamist maailmas ning eeskuju andmist regioonina, kus on suudetud riike väga edukalt integreerida ja multilateraalset koostööd teha, vahendasid ERRi raadiouudised.

"Nähtavalt nõrgenenud Euroopa paistab ka maailmale kätte nõrgemana, seda imidži vallas. Kuid euroala kriis näitas ka seda, et Euroopa juhtidel ei olnud piisavalt aega pühendumaks araabia kevadele või suhetele Hiinaga. Kriis tähendas ka raha vähenemist eelarvetes, näiteks arenguabi vallas ja kaitse-eelarvetes, mida on peaaegu kõigis riikides oluliselt kärbitud," selgitas Justin Vaïsse.

Ta lisas, et isegi kui ei tule Euroopa maine brutaalset langust maailmas, ei ole kahtlust, et eurokriis avaldas eurooplaste tegemistele ja Euroopa kohale maailmas mõju.