"Me ei luba seda, et maksumaksjad üksi kannavad kõik võimalike tulevaste kriisidega seotud kulud," ütles Saksamaa kantsler Angela Merkel tippkohtumisele järgnenud pressikonverentsil. "Igati põhjendatud on soov näha, et vastutust ei tule kanda üksi maksumaksjatel, vaid ka erainvestoritel," vahendas Merkelit agentuur Bloomberg, vahendab Äripäev.

Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet aga hoiatas, et selline väljavaade, et osa kahju jääb erainvestorite kanda, võib turud uuesti närviliseks ajada ning nõrgimate riikide laenuintresside kergitamine raskendab nende majanduse toibumist. 

Sama muret väljendas suure eelarvedefitsiidiga Hispaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero. "Ühineme pigem nendega, kes kaaluksid väga hoolikalt, enne kui lülitaks mehhanismi erainvestorid," ütles ta.

Spekulatsioonid, et Saksamaa surub oma tahtmise läbi, langetasid reedel Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlakirjade hinda, tuletades meelde, et Euroopa võlakriis, mis kuus kuud tagasi euro allesjäämise ohtu seadis, ei ole möödas.

T