See on täis vigu ning kõikvõimalikke auke neile, kes soovivad arve moonutada. Sellised süüdistused esitas Euroopa riigikassa aadressil üks Euroliidu endiseid finantsiste, audiitor Marta Andreasen.

Intervjuus BBCle teatas Andreasen, kes vallandati selle aasta mais Eurokomisjoni pearaamatupidaja kohalt, et euroeelarve kontrolli meetodid ei vasta isegi minimaalsetele auditeerimise standartidele.

Ametnikud võivad muuta numbreid ilma, et oleks vaja karta mahhinatsioonide avalikuks tulekut, sest mingit süsteemi, mis lubaks fikseerida muudatused eelarve aruandluses, pole olemas.

Endise pearaamatupidaja väited trükiti ära ka eilses Financial Timesis. Ajaleht lisas sellele väljavõtted audiitorite komisjoni salajasest ettekandest, kes kontrollisid Euroliidu finantse.

Ettekandes mainitakse, et on olemas “märkimisväärne risk selle usaldustäratavuse suhtes”. Eurokomisjoni hoiatati selles osas, kuid senini pole ette võetud mingeid samme. Mis puutub Marta Andreaseni, siis pidi ta loobuma oma ametikohast ja palgast 125 000 eurot aastas pärast seda, kui keeldus alla kirjutamast Eurokomisjoni eelmise aasta kohta käivat audiitoraruannet.