Euronicsi ja +/– Elektroonika tehnikapoodide kette haldav Sandman Grupp reklaamib juba täna, et näiteks Jaapani päritolu Sony videokaamera kallineb 1. maist 14 protsenti.

Kõlarid kallinevad 5%

Firma müügiosakonnast öeldi, et 14-protsendiline hinnatõus ootab maikuus Aasia päritolu televiisoreid, videomakke, CD- ja DVD-pleiereid, autoraadioid, kaameraid jm tooteid Sony, Philipsi, Panasonicu, Samsungi jpt kaubamärkide all. Kõlarid kallinevad umbes viis protsenti.

Kuigi kaup, mis pärineb peamiselt Jaapanist, Hiinast ja Malaisiast, jõuab praegu Eestisse Euroopa ladudest, ei ole see seal EL-i sisse tollitud.

Köögimasinate puhul ei ole hinnatõus Sandman Grupi teatel veel päris selge. Seda toodetakse palju Euroopas, liidus toodetud kauba hinna tõusuks pärast 1. maid ei ole põhjust.

Elektroonikafirmad saavad mingil määral hinnatõusu edasi lükata, varudes enne 1. maid toodangut lattu, kuid laovarudest ei jätku ühegi artikli puhul kauemaks kui 1-2 kuuks.

Seoses EL-i astumisega kallinevad kolmandatest riikidest toodud autod, kuna nende sissetoomisel tuleb hakata maksma ligi 10-protsendilist tollimaksu.

Kia Autol on juba uus hinnakiri kasutusel. Firma müügidirektori Sven Litvinovi sõnul on hinnad tõusnud olenevalt mudelist 6-8 protsenti. Esimesed hinnamuutused leidsid aset juba paar kuud tagasi.

Kia laovarudele loota ei saa, kuna Litvinovi sõnul on Tallinna laod autodest tühjad. Need Kia ostjad, kes hetkel järjekorras oma tellitud autot ootavad, saavad selle kätte veel vana hinnaga. Kõik lähikuudel turule tulevad Kia mudelid on hinnakirjas juba uute hindadega.

Pärast 1. maid tõusevad Chevrolet’de hinnad 10-protsendilise tollimaksu tõttu, kuid Ascari juhatuse esimehe Tõnis Plaani sõnul ei ole täna veel teada, kui suur hinnatõus on. Tollimaksude tõttu kallinevad pea kõik Eesti turul müüdavad maasturid – Ford Ranger, Chevrolet’ Tahoe, BMW X5, Mercedes M-klass jt – hinnanguliselt 7 protsenti. Vähesel määral võivad kallineda ka Venemaalt toodavad autod – Ladad.

Olematu tollimaks

Eesti rõivavabrikud saavad ka EL-is olles Aasiast väga väikeste või olematute tollimaksudega toormaterjali importida. Keerulisemaks muutub olukord aga neil Eesti rõivatootjatel, kes on harjunud allhanke korras rõivaid Aasias tootma. Eesti kaupmeeste liidu tegevdirektori Marika Merilai hinnangul võib meie rõivatootjate kaup koduturul kallineda, kuna nad peavad toodangu importimisel maksma 7–12 protsenti tollimaksu.

Toidukauba vallas on banaanikilol eeldus kallineda. Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Andres Oopkauba sõnul saavad 10 uue liikmesriigi firmad küll õiguse teatud koguse banaane kolmandatest riikidest otse tuua, kuid riikide vahel jagatav kvoot on väiksem kui tegelik banaanitarbimine.

Oopkauba hinnangul võib põllumajandussaadustest ka kõrgkvaliteetne veiseliha ja või Eestis seoses EL-i astumisega kallineda.

Maksu- ja tolliameti hinnangul võib turul pisut kallineda ka näiteks Norra forell. Selle konkreetse toote, nagu ka väga paljude teiste toodete liitu importimisel tuleb tasuda EL-i dumpinguvastast tollimaksu.

Eestlased võtavad taxfree-režiimist viimast

Nüüd, mil vaid mõned päevad on jäänud Euroopa Liitu astumiseni ja seega ka taxfree- režiimi kadumiseni EL-i riikidega, on eestlased aktiivsemalt hakanud Soomest hinnalisemat kaupa ostma, et Eestis nendelt käibemaks tagasi küsida.

Taxfree-tagasimakseid vahendava Tavidi nõukogu liikme Lauri Haasma sõnul on taxfree-väljamaksete summa sel kuul võrreldes eelmise kuuga kasvanud ligi kümnendiku. Tavid maksab ühe kuu jooksul käibemaksu tagasi umbes 320 000 krooni ulatuses.

Kuigi firma ise leiab, et tagasimaksete hulk on kasvanud eelkõige tänu teadlikkuse kasvule välismaalt ostetud kaupade pealt käibemaks tagasi küsida, pühivad näiteks Soome tollitöötajad suurest taxfree-templite tagumisest higi ning ootavad pikisilmi 1. maid, mil režiim kaob.