Komisjoni teatel tegutses aastatel 2005-2008 seitsmest suurpangast koosnev kartell, kes manipuleeris Euriboriga. Euribor on Euroopa rahaturu intressimäär, mis määratakse eri pankade üheaegselt teatatud intressimäärade põhjal.

2013. aasta detsembris tunnistasid Deutsche Bank, RBS ja Societe Generale end kartellis osalemises süüdi ning said 824,6 miljonit eurot trahvi. Teised osalised - JPMorgan Chase, Credit Agricole ja HSBC - said oma trahviteate kätte nüüd.

Suurima trahvi sai JPMorgan Chase, 337,2 miljonit eurot, vahendas Reuters. Credit Agricole'i trahviti 114,7 miljoni ja HSBC-d 33 miljoniga. Viimane osales kartellis kõigest ühe kuu.

Trahvita jäi Barclay's, kes kartellist Euroopa Komisjoni teavitas.

ELi konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri sõnul oli skeem pankadele väga kasulik. Päevadel, mil oli oodata Euribori põhjal määratud intressimäärade laekumist, oli pankadel vaja kõrgemat Euribori ja vastupidi: kui tuli raha välja maksta, manipuleeriti Euribor madalaks.

"Imepisikesed liikumised Euribori määras on suure mõjuga, sest rahaturu maht on niivõrd suur," märkis Vestager. Tehinguid vahendava rahvusvahelise panga BIS (Bank for International Settlements) andmeil oli poole aasta euroderivatiivide turu maht tänavu üle kuue triljoni euro. Suur osa tehingust euroderivatiividega tehakse Euribori põhjal.