„Efektiivne ühisturg vajab efektiivset SEPA-t,“ rõhutas 4-traders Euroopa ühisturu volinik Michel Barnier. „Kogu maksete ahel – kliendid, pangad ja ettevõtted – saavad kasu SEPA odavamatest ja kiirematest maksetest. Piiriülesed maksed ei ole enam midagi erilist ja seetõttu vajame ka piiriülest rakendust.“

Praktikas tähendab see, et SEPA-le peab üle minema küll 1. veebruarist, aga kuni 1. augustini saab makseteks kasutada ka muud formaati. Barnier ütles, et ta ei ole küll ajapikenduse andmise üle õnnelik, kuid tema sõnul on peamine, et see oleks tõesti kõigile kasulik ega põhjustaks segadust. Ta lisas, et on juba mitu kuud liikmesriike hoiatanud, et protsess kulgeb liiga aeglaselt. „1. august on ka viimane tärmin, rohkem pikendamist ei toimu,“ rõhutas Barnier.

SEPA mõjutab üle 500 miljoni inimest, 20 miljonit ettevõtet ja avalikku sektorit – makseid hakatakse igas riigis sooritama samadel alustel.

Kui Euroopa Komisjon ei oleks sekkunud, võinuks 1. veebruarist tekkida suur segadus, kuna ettevõtete ja avaliku sektori jaoks ei oleks vana süsteemi alusel rahaülekanded enam toiminud.

Eesti Pank omakorda teatas, et Euroopa Komisjoni avaldatud ettepaneku kohaselt soovitakse ühtsete üleeuroopaliste SEPA maksetingimuste kasutuselevõtul pakkuda üleminekuaega poole aasta jagu, kuid SEPA tingimused rakenduvad endiselt 1. veebruaril. Eestis võetakse arveldustes SEPA tingimused kasutusele 1. veebruaril ja Komisjoni ettepanek senises tegevusplaanis muudatusi kaasa ei too.

„Eestis on pangad ja ettevõtted ettevalmistustega graafikus. Eesti Pangale teadaolevalt oleme valmis Eestis SEPA tingimustel arveldustega alustama 1. veebruaril. Näiteks kasutavad juba pooled pangad praegu omavahelistes arveldustes rahvusvahelist ehk IBAN kontonumbrit ja pooled otsekorraldused on üle viidud e-arveteks, mis annab kindlust, et peame esialgsetest plaanidest kinni," ütles Eesti Panga asepresident Madis Müller.  

Juhul kui Euroopa Komisjoni ettepanek kinnitatakse, siis võimaldatakse pooleaastast üleminekuperioodi neile pangaklientidele, kes ei suuda 1. veebruariks SEPA-formaadis makseid tegema hakata. See tähendab, et poole aasta jooksul kuni 1. augustini võib pangaga kokkuleppel teha makseid veel ka vanas formaadis. 

Samas kehtib juba Eestis aastane üleminekuperiood eraisikutele, kes saavad makseid sisestades kasutada vajadusel veel vana kontonumbrit, ja ettevõtetele, kes saavad pangaga kokku leppides kasutada ISO sõnumistandardi teisendusi. Alates 1. veebruarist 2015 kehtivad ainult SEPA tingimused.